A világ legdrágább húsvéti tojásai

faberge-tojas-reneszanszA leghíresebb ékszer húsvéti tojásokat Peter Carl Fabergé aranyműves készítette a XIX. században, Szentpéterváron. Először III. Sándor orosz cár ajándékozott Fabergé-tojásokat feleségének, Marina Fjodorovnának, 1886-ban.

Az első Fabergé-tojás platinából készült, benne kis aranytojással, abban pedig aranycsirkével és a birodalmi korona kis másolatával. Az orosz udvarban szokássá vált Fabergé-tojást ajándékozni húsvétra, és minden évben nagy érdeklődéssel várták, milyen lesz az újabb Fabergé-tojás.

A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia származású aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is.

A legendás Fabergé-tojások első darabját 1885-ben alkotta meg.

A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”.

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. A Fabergé műhely elsődleges munkája ez volt. 1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. Összesen 71 ilyen különleges tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait.

____________________

Egy évszázad után újra gyártanak húsvéti Fabergé-ékszertojásokat. Az első újkori ékszertojást 2015-ben mutatták be a katari Dohában, a világ egyik legnagyobb óra- és ékszerkiállításának VIP-nyitógáláján, az Al Fardan ékszergyár standján. Ezzel a példánnyal vezették fel az utolsó cári ékszertojás 100. évfordulóját, és a jövőben további Fabergé-tojásokat dobnak piacra.

A legutóbb elárverezett eredeti Fabergé állítólag 30 millió dollárért talált gazdára 2014-ben. Az utolsó, hivatalosan is megerősített ár egy Fabergé-tojásért 18,5 millió dollár volt, ezt 2007-ben fizették a Christie’s egy londoni aukcióján.Az első világháború óta készült első Fabergé-tojást a főleg gyöngysorairól ismert Al Fardan kereskedőház rendelte a Fabergé cégtől. 2014-ben egy jubileumi Fabergé-tojást árvereztek el Budapesten. A Romanov orosz uralkodóház hatalomra kerülésének háromszázadik évfordulójára 1913-ban készült darabot tízmillió forintért vitte el egy telefonos licitáló a Biksady Galéria aukcióján. A műtárgy finom minőségi ezüstből készült, belseje aranyozott. Felső részén a kétfejű koronás sast ábrázoló cári címer látható, és szerepel rajta a műhely jelzése, a Moszkva, 1908–1917 fémjel, két végén pedig orientális ametiszt díszíti. A tojás ugyan nem egyedi, de nem készült belőle sok példány. 

A Budapesten elárverezett Fabergé-alkotás nyugat-európai gyűjtőtől származik, csakúgy mint az a tojás, amelyet a híres aranyműves kortársa, Pavel Akimov Ovcsinyikov készített, szintén a jubileum alkalmából. Utóbbi hatmillió forintért cserélt gazdát. Az aukción a gyűjtő több mint tíz orosz ékszertojására lehetett licitálni. Az arany és ezüst felhasználásával készült tojásokat drágakő berakások díszítik, de maga a zománctechnika az, ami különlegessé teszi őket.

További hasonló témájú videók