Mednyánszky Ági – A Nagymamában

Bécsben látta meg a napvilágot 95 évvel ezelőtt Mednyánszky Ági (1927–2015) színésznő, táncosnő, a legelső tévéadások bemondónője.

Mindene a színház volt. Színpadi tehetségét Fedák Sári fedezte fel.

1933-tól az Operaházban volt balettnövendék. Pályáját táncosként kezdte a Kamara Varietében és a Moulin Rouge-ban.

1943-tól az Erzsébetvárosi és a Magyar Színházban kezdett prózai szerepeket alakítani. 1945 és 1949 között a Művész Színház, 1950 és 1958 között a Vígszínház színésze volt.

Már ebben az időszakban rendszeresen vendégszerepelt a Fővárosi Operettszínházban, amelynek 1958-ban tagja, 1992-ben örökös tagja lett. Főként szubrettszerepeket formált meg. Legutóbb a Mennyasszonytáncban, a Lili bárónőben, a Sweet Charityben és a Funny Girlben nyújtott emlékezetes alakítást a Nagymező utcában.

Az 1950-es években a Magyar Rádió színtársulatának is tagja volt, évtizedeken át szerepelt hangjátékokban. 1957-ben, a magyarországi televízióadás beindulásakor Mednyánszky Ágit kérik fel az első tévébemondó-női feladat ellátására: az arcával, hangján szólalt meg Magyarországon először az új technikai vívmány.

Országszerte népszerű volt, mint a Szabó család Icuja. A népszerű rádiós szappanoperában 1963 és 2007 között, azt követően adta a Szabó család egyik gyermekének hangját, hogy Vörösmarty Lili meghalt.

 

Számos magyar filmben is feltűnt, így láthattuk a Déryné, a 2×2 néha 5, a Bolond április, a Tűzoltó utca 25. vagy a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című alkotásokban.

Örömmel szinkronizált, így ő adta a hangját a Maffiózók című sorozatban Livia Sopranónak, az Öreglányokban Betty White-nak és a Marple-ben a Jane Marple-t megformáló Geraldine McEwannek.

Medgyánszky Ági elsőként ő kapta meg a MASZK Színészegyesület Gobbi Hilda-díját, és 2004-ben a Magyar Operett Napján Életmű-díjjal jutalmazták. A Fővárosi Operettszínház örökös tagja.

Nyolcvanéves koráig színpadon állt, halála előtt pár évvel a közönség még láthatta őt a Menyasszonytánc és a Lili bárónő előadásokban is, amelyeket hosszú éveken át, váltó partner nélkül játszott.

Kálmán Imre-Huszka Jenő: Egyveleg – Lehoczky Zsuzsa, Mednyánszky Ági, Marik Péter; Budapesti Operettszínház:

https://youtu.be/H_Cif5PgfR0

Részlet Tamássy Zdenkó Hotel Amerika című operettjéből:

Csiky Gergely-Kardos G. György-Fényes Szabolcs: A Nagymama

Közreműködtek: Farkas Bálint, Iglódi István, Mednyánszky Ági, Makay Sándor, Hidvégi Miklós, Kriszt László, Simonyi Krisztina, Keszler Éva, Szilágyi Olga, Halász Aranka, Orth Milós, Mati György, Lesznyák Katalin, Élő Krisztina, Teremi Beatrix. (A felvétel hangminőségért elnézést kérünk, egy korabeli VHS felvételt sikerült megmenteni!!!!)

Forrás: Kazan István Kamaraszínház