Selye János öröksége

Selye JánosSelye János, a stresszelmélet világszerte ismert és elismert klasszikusa 115 évvel ezelőtt, 1907. január 26-án Bécsben született és 1982. október 15-én hunyt el Montrealban.

Édesanyja osztrák, édesapja, Dr. Selye Hugó magyar katonaorvos volt, akit az első világháború után áthelyeztek Komáromba, így az ifjú Selye János középiskoláit Magyarországon, Komáromban végezte, majd a prágai egyetemen kezdett orvosi tanulmányokat. Párizs és Róma egyetemein is több évet tanult. Orvosi diplomáját Prágában nyerte el 1929-ben és orvosi pályáját a Prágai Egyetem Patológiai Intézetében kezdte.

Selye professzor, ha beszélgetés közben, magyar származása szóba került, kedvenc mondása volt: „Nem én hagytam el Magyarországot, Magyarország hagyott el engem” – utalva arra, hogy Komáromot, gyermekkorát meghatározó városát, a trianoni szerződés szellemében szakították el Magyarországtól. Rockefeller-ösztöndíj elnyerésével 1931-ben az Egyesült Államokba távozik.

Később a kanadai Montrealban telepedik le, ahol előbb a McGill angol egyetemen, majd az Université de Montréal francia egyetemen az Institut de Médecine et de Chirurgie Expérimentales kutatóintézet vezetésére kapott kinevezést. Selye János professzor mellett dolgozni életre szóló élmény, meghatározó esemény volt.

Fenti videónkon: 2018. február 28-án a a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Brämer-kúria) nyílt kiállítás Selye János munkásságáról. A megnyitón Szabó Katalin és Csütörtöki József tartottak előadást.

Az Életünk és a stressz című, népszerű könyve 1964-ben jelent meg magyarul. Magyarországon gyakran megfordult, Szlovákiában is járt; szívesen tartott előadásokat, szerepelt különböző televíziós műsorokban is.

 „A modern medicina Einsteinje” – Selye János interjú (angol nyelven):

 

 

 

További hasonló témájú videók