Selye János, a stresszkutatás atyja

Selye JánosSelye János a stresszelmélet világszerte ismert és elismert klasszikusa 110 évvel ezelőtt, 1907. január 26-án Bécsben született és 1982. október 15-én hunyt el Montrealban. Édesanyja osztrák, édesapja, Dr. Selye Hugó magyar katonaorvos volt, akit az első világháború után áthelyeztek Komáromba, így az ifjú Selye János középiskoláit Magyarországon, Komáromban végezte, majd a prágai egyetemen kezdett orvosi tanulmányokat. Párizs és Róma egyetemein is több évet tanult.

Orvosi diplomáját Prágában nyerte el 1929-ben és orvosi pályáját a Prágai Egyetem Patológiai Intézetében kezdte. Selye professzor, ha beszélgetés közben, magyar származása szóba került, kedvenc mondása volt: „Nem én hagytam el Magyarországot, Magyarország hagyott el engem” – utalva arra, hogy Komáromot, gyermekkorát meghatározó városát, a trianoni szerződés szellemében szakították el Magyarországtól. Rockefeller-ösztöndíj elnyerésével 1931-ben az Egyesült Államokba távozik. Később a kanadai Montrealban telepedik le, ahol előbb a McGill angol egyetemen, majd az Université de Montréal francia egyetemen az Institut de Médecine et de Chirurgie Expérimentales kutatóintézet vezetésére kapott kinevezést. Selye János professzor mellett dolgozni életre szóló élmény, meghatározó esemény volt.

Selye professzor születésének százéves évfordulója alkalmából Kórász Mária könyvtáros a szegedi Somogyi-könyvtárban kiállítást rendezett, mely bemutatta Selye János életét, munkásságát, életének fontosabb eseményeit.

A kiállítás értékes dokumentumokkal járult hozzá az évforduló megünnepléséhez, mely dokumentumok egy része az amerikai magyarság történetét feldolgozó Vasváry-gyűjteményből került kiállításra. Selye János professzor az amerikai magyarságnak egyik jeles képviselője, akit a stresszel kapcsolatos kutatásai világhírűvé tettek, és aki élete végéig megőrizte magyarságát.

 

 

További hasonló témájú videók