Duncsák Attila képei Pozsonyban – meghosszabbítva!

Duncsák Attila
Duncsák Attila
Duncsák Attila
Duncsák Attila kiállításának megnyitója

A Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás 2021. október 20-án kiállításmegnyitót tartott Duncsák Attila képzőművész alkotásaiból EVOKÁCIÓ címmel.

Duncsák Attila Ungváron született iparos-kőműves családban 1940-ben. A szentpétervári művészeti főiskolán végzett iparművészként, üveg és kerámia szakon 1967-ben. Jobbára murális munkákat kapott, de tanított az ungvári művészeti szakközépiskolában is néhány évet. Feleségével és két gyermekével 1982-ben átköltözött Kassára, s a váltás felszabadítóan hatott rá, ekkor kezdte meg festő pályafutását.

A tárlaton látható művek Duncsák Attila munkássága különböző korszakainak termékei, amire a stílusbeli különbségek is utalnak. Képeinek nagy része figurális kompozíció, ugyanakkor a kollázs módszerével is gyakran próbálkozik. Akriltemperával dolgozik, főleg farostlemezre fest. A kiállítás kurátora Feke Arnold.

Duncsák Attila kiállítása eredetileg 2022. január 31-ig tartott volna, a múzeum azonban március 6-ig meghosszabbította a nyitvatartást a pozsonyi Brämer-kúriában (Žižkova 18).

 

Kapcsolódó:

Ahonnan elindultam… Duncsák Attila kassai festőművész portréja

A filmet 2012-ben a Bódva-völgyi Stúdió készítette. Duncsák Attila Ungváron született 1940. március 2-án. A szentpétervári Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol üveg és kerámia szakon diplomát szerzett. A film rendezője T. Nagy Imre. Az operatőr Nagy István, a vágó ifj. Nagy Imre.

További hasonló témájú videók