Rinaldo Rinaldini, A HARAMIÁK KAPITÁNYA, avagy a ponyvák őse

Vulpius, Christian August

260 éve látta meg a napvilágot Weimarban a nagyapám által sokat emlegetett Rinaldo Rinaldini szerzője, Christian August Vulpius (1762–1827).

A HARAMIÁK KAPITÁNYA, Rinaldo Rinaldini alakját 1797-ben teremtette meg híres, nagyszabású rablóregényében Goethe sógora, Christian Vulpius.

Műve azóta hőséhez méltó, kalandos pályát futott be: úgy emlegetik, mint a ponyvák ősét. Pedig hát nem több, de nem is kevesebb, mint egy jóízű, fordulatos, izgalmas kalandregény, amelynek hőse, Rinaldo Rinaldini, a gazdagok réme, szépasszonyok kedvence, bajtársainak vezére, nemes lelkű haramia, aki legvadabb kalandja közben is arra áhítozik, bárcsak jó és igaz ügy érdekében áldozhatná életét és vérét.

A német kultúrakörben ő a leghíresebb zsivány. Vulpius művét a XVIII. század egyik leghíresebb dél-itáliai zsiványának, Angelo Ducának, azaz Angiolillónak az élete ihlette. A német ponyvakönyv, amely az akkoriban divatosan hosszú címe szerint a „legszebb és leghíresebb rablóvezér” „élettörténetének, csodás kalandjainak, merész tetteinek és halálának” elmesélését ígérte, első kiadásától kezdve népszerű volt Magyarországon is.

Az ifjúságnak idehaza Haramiák kapitánya címmel dolgozták át az eredeti történetet. Csak idő kérdése volt, hogy a mozgókép is felfedezze a női szívek megdobbantóját, a szegények védelmezőjét, a hű cimborát, aki sokáig hányódik bűn és erény között, míg végül egy Fra Donato álnéven és remete öltözékben bujdosó korzikai nemesúr, valamint szerelmese hatására Rinaldini korzikai szabadságharcosként, a francia elnyomók elleni küzdelemben találja meg életcélját.

Nótába is írták:

Fenti videónkon Eberhard Kummer a Rinaldo Rinaldiniből olvas fel és korabeli dalokkal kíséri az előadását, mindezt régi deklamációs technikákkal…

Hubert Sielecki felvétele a 2011. április 14-i bécsi előadásról.