Elérhető a tavalyi IN SITU művésztelep mozgóképes anyaga

Ferdics Béla performansza, 2021, Vajka – fotó: Dunszt

Az V. IN SITU művésztelep sorozatban teszi közzé alkotóinak tavalyi munkáit saját YouTube-csatornáján. Az alkotások két síkon jöttek létre: a természetművészet és a helyben található anyagok felhasználásával.

Ferdics Béla – aki a napokban tartott sikeres nyitott műhelyt Nyárasdon – egyik tavalyi alkotásának az árnyék önállósulása volt a témája.

„Talán az is egy finoman rejtjelezett allegória, hogy „a ma művésze“ madárijesztőként áll egy végeláthatatlan tarló(!) közepén…”

Az első projekt helyszínének a tarlót választotta, az ember által megművelt területet.

Az emberi test a szántóföldre vetülő árnyékának rögzítése volt a cél különböző napszakban, majd annak reliefszerű kialakítása, továbbgondolása, beásása -beszántása a földbe. Mivel az egyes árnyékok átfedték egymást, azok kiásása lépcsőzetes reliefet eredményeztek.

A második projektjében a műfénnyel kísérletezett este bent az erdőben. Ellentétben az emberi testtel, itt a négyzet, mint mértani forma árnyékát hozta be egy fákkal övezett tisztásra. A fóliából kialakított négyzetet két ember tartotta vízszintesen, időnként mozgatva azt. Ez a mozgás és a felületre irányuló fény változtatása együttesen befolyásolta az árnyék pozícióját, megrajzolását, a kompozíció alakulását.

A kiválasztott környezet, a szemben álló két szereplőjével, a fényponttal a fejük felett, a fekete négyzettel egy pillanatra szakralitást, a négyzet megünneplését, és a más dimenzióban való utazást hozta el nekünk.

IN SITU SYMPOSIUM, VOJKA NAD DUNAJOM
© IN SITU, 2021

További videók a művésztelep alkotóinak munkájáról:

GYENES GÁBOR: EMLÉKFUTÁR
CSANDA MÁTÉ: A SZERZŐ UTASÍTÁSAI A SZERZŐNEK
Szőke Erika: Revitalization
VÁCLAV KINGA: COLOURS OF VAJKA
 
 
Kapcsolódó:

„Ezek mind betegek!” – elfogulatlan, műimmanens beszámoló az V. vajkai IN SITU képzőművészeti szimpóziumról

További hasonló témájú videók