Pannónia dicsérete a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Pannónia dicsérete – Képkocka a filmből

Október 2-án zárult a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Marosváráshelyen. 838 rövidfilmet neveztek a versenyprogramba, amelybe végül 40 rövidfilmet – 25 animációt, 11 kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és két kísérleti filmet – válogattak be, a többi között 9 magyar, 6 francia, 5 orosz és 4 romániai alkotást.

Alter-Native Filmfesztivál, forrás: a fesztivál FB-oldala

A fesztivál zsűrijét az idén Milos Itic, Tudor Cristian Jurgiu, Kocsis Ágnes, Titus Muntean és Visky Ábel filmrendezők alkották.

A fődíjat a Berlinben élő Nagy Borbála Pannónia dicsérete című alkotása nyerte. 

A film tavaly novemberben megnyerte a German Short Film Awardon a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Az idei Friss Hús Rövidfilmfesztiválom Nagy Borbála: Pannónia dicsérete lett a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm.

A film története egy gimnáziumban játszódik valahol Magyarországon, egy hétköznapi irodalomórán hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve, hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a túlbuzgó iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen a grandiózus ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben…

Az erdélyi seregszemlén a diákzsűri elismerését, az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll Díjat egy francia rövidfilm, a Nathan Franck által rendezett Feddhetetlen című alkotás nyerte meg.

A zsűri különdíjában részesült a Buzási Gyopár által rendezett Az utolsó mese című magyar film. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor emlékdíjat Beleznai Márk Agapé című alkotása nyerte meg. A Maros megyei önkormányzat díját a ghánai-belga koprodukciónak, az Anthony Nti által jegyzett Jó éjt című rövidfilmnek ítélték oda. (Via Papageno.hu)

További hasonló témájú videók