Václav Havel emlékére

Alexander Dubček és Václav Havel85 éve született Václav Havel (1936–2011) író, politikus.

Václav Havel Csehszlovákia rendszerváltásának szimbóluma. A fiatal cseh író 1968-ban szót emelt hazája megszállása ellen, majd egyik megfogalmazója és aláírója volt az emberi jogok megsértése miatt tiltakozó Charta ’77 politikai nyilatkozatnak, amiért ötévi börtönbüntetést kapott.

A politikus Csehszlovákia utolsó, és egyben Csehország első köztársasági elnöke is volt, a Visegrádi négyek egyik alapítója.

Václav Havel mottója:

„Az igazságnak és a szeretetnek győzedelmeskednie kell a hazugság és a gyűlölet felett.”

 

A 2020-as film Václav Havel, a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb személyiségének ellenzéki korszakát meséli el.

Havel • „Mit áldoznál fel az igazságért és a szeretetért?”

„Ne várjanak államfői portrét” – figyelmeztet a film rendezője. A film Havel viharos magánéletére fókuszál, amelyben domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, bebörtönzésnek és a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan, de annál erőteljesebb kapcsolata áll.

A történet 1968 és 1989 között játszódik, végigköveti azt a hosszú utat és mindazon változásokat, amely során a film főhőse, a hatvanas évek gondtalan és sikeres drámaírója a hetvenes évek emberjogi harcosává, majd az 1989-es bársonyos forradalom vezető személyiségévé és a világpolitika ikonikus alakjává vált. A történelem azonban csak a háttérben zajlik, a film elsősorban egy olyan nagyszabású, izgalmas és kevéssé ismert történetet tár elénk, amely párját ritkítja.

        • Rendező: Slávek Horák
        • Forgatókönyvíró: Slávek Horák, Rudolf Suchánek
        • Operatőr: Jan Šťastný
        • Szereplők: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Adrian Jastraban, Pavel Reh, Ján Bavala, Michal Isteník, Jiří Wohanka, Petra Nesvačilová, Richard Novák
        • Producer: Slávek Horák

Külön konferencián emlékeztek meg a bársonyos forradalom 25. évfordulójáról és annak kulcsfigurájáról Washingtonban 2014. november 19-én, Václav Havelről, aki később Csehszlovákia és Csehország elnöke lett. Az előadók között volt Martin Palouš, Mark Rosenberg, Carl Gershman, Jan Švejnar és Jan Macháček. A felvételt a washingtoni Kongresszusi Könyvtár tette közzé.

Archív felvétel, máig ható tanulságokkal:

További hasonló témájú videók