Pásztor Erzsi, alias Janka néni 85 éves

Pásztor Erzsi • MTI Fotó: Komka Péter

85 éves Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja. A mai napig színpadon játszik, forgat. Mint mondja, mindig ügyel külsejére és slamposan sosem jelenik meg. Nemcsak testét, de szellemét is karban tartja.

Komikai tehetségét furcsa, belső indíttatású groteszk humor színezi, de a tragédia sem idegen tőle. 

A ’45 utáni magyar filmtörténet egyik legfeledhetetlenebb alakítását nyújtotta a „Veri az ördög a feleségét” című film főszerepében, amelyért megkapta a Filmszemle „legjobb női alakítás” díját.

Több darabot is a pályáját meghatározó előadásaként említ, ezek közül néhányat többször is szerencséje volt eljátszani. Ilyen előadás volt Örkény: Macsakajátékában Orbánné, a Koldusopera, a Bors néni, vagy a Bernarda Alba háza című darab egy-egy szerepe.

Újbuda Televízió, 2013

Játékszín: Pásztor Erzsit köszöntötték 80. születésnapja alkalmából – Zsurzs Kati szervezésében pályatársai, kollégái, családtagjai, Bank Tamás, a Játékszín igazgatója és a közönség ünnepelte Erzsikét, 2016.

Fenti videó: Újpesti TV • Újpesten töltötte a gyermekkorát, innen került a Színművészetire, a kerület díszpolgára címet is megkapta. Több mint 60 évet töltött a világot jelentő deszkákon, és a mai napig játszik. A Mozaik vendége a mindig derűs Kossuth-díjas színművész, az ország Janka nénije, Pásztor Erzsi.