Jányoki falunap – Tuba Lajos előadása a Csallóköz vízkészletéről 

Tuba Lajos tartott eloadást
Tuba Lajos

2021. augusztus 20–22. között rendezték meg a Fecske – Felsőcsallóközi Kulturális fesztivált, valamint a Falunapokat Jányokon. Előadások, gulyásfőző verseny és kultúrműsor várták az érdeklődőket.  Pénteken Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Központ igazgatója is tartott előadást a Csallóköz vízkészleteiről. 

A Duna folyó és annak baloldali mellékága között terül el Európa legnagyobb folyóközi szigete, a Közép-Európa legnagyobb minőségi vízkészletével rendelkező és Szlovákia legtermékenyebb területének tartott Csallóköz. A Csallóköz alatt, közel a felszínhez, több nagyméretű teknő húzódik. Ezeknek a falát tulajdonképpen egy kavicsból és homokból álló ún. altalaj alkotja, amely a Duna évezredes munkájának gyümölcse.

A víz mozog, átszűrődik és tisztul ezeken a helyenként több száz méter  vastag homokos, kavicsos rétegeken, így biztosítva a tiszta ivóvizet. A víz mozgása ugyanakkor a szennyeződéseket is magával viszi. Nem ismerjük pontosan, hogy ezek a teknők milyen összeköttetésben vannak egymással, így egy lokális szennyezés akár teljes régiók vízellátását is veszélybe sodorhatja!

További hasonló témájú videók