Louis Pasteur, a védőoltási módszerek kidolgozója

Louis Pasteur
Louis Pasteur a laboratóriumában

Louis Pasteur francia mikrobiológus és kémikus, aki a rettegett, halálos veszettség elleni védőoltást kifejlesztette, aki az orvostudomány történetének talán legfontosabb egyéni alakjaként ismert mint a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan megalapítója. Hírnevét leginkább a baktériumok kórokozó hatásáról szóló elmélet felkarolásának, és a védőoltási módszerek kidolgozásának köszönheti.

1888-ban a vezetése alatt létrejött a Pasteur Intézet (franciául: Institut Pasteur), amely az immunizálást a gyógyítás középpontjába állította. Apja Jean-Joseph Pasteur, foglalkozását tekintve cserzővarga, anyja Jeanne-Étienne Roqui volt.

1881-ben a Magyar Tudományos Akadémia is tagjai közé választotta.

Koporsóját a párizsi Notre Dame székesegyházban helyezték el ideiglenesen, majd a Pasteur Intézet kriptájában nyert örök nyugalmat.

Pasteur az immunológia területén hősies kísérleteket végzett, amelyek eredményeként lehetőséget teremtett a fertőződés megelőzésére, egyes betegségek kezelésére és kitörésének megakadályozására a tyúkkolera, a lépfene és a veszettség elleni védőoltások kidolgozásával.

Pasteur olyan alapvető tudományos eredményeket ért el, hogy kétségtelenül a legnagyobb része volt abban, hogy a XIX. század közepe óta a halálozási arányszám nagyban csökkent, és az emberek várható élettartama a világ nagy részében majdnem megduplázódott.

Az életéről készült film magyarul ITT érhető el teljes hosszában.

https://youtu.be/zeO8ZOYTa3k

„Hogyan lehetséges az, hogy egyesek nem akarják oltatni magukat súlyos, sőt akár halálos betegségek ellen? Az első ellenzők már Jenner vakcinájának megszületése után megjelentek. Sokan vallásos alapokon nyilvánították „bestiális” gyakorlatnak az oltást, amely megpróbál dacolni Isten akaratával, ez ugyanis mindenkinek előírja, mikor és hogyan jár le a számára a földi porhüvelyében kiszabott idő. Sok orvos is felszólalt az oltás ellen, súlyos mellékhatásokat, mint például a vérmérgezést vagy a szifiliszt írva a számlájára (Jenner vakcinája esetében mindkettő valós, ám nagyon ritka eshetőség volt).

Olyan bebizonyíthatatlan vagy éppen teljesen légből kapott komplikációkat is emlegettek, mint a rák, a mentális betegségek vagy éppen – szép, rajzos ábrákkal illusztrálva orvosi lapokban – a beoltott gyermekek tehénné változása.

Ez vissza is vezet minket napjainkba, és a COVID–19 oltásokról terjedő álhírek világába. Az orvostudomány rengeteget fejlődött Jenner ideje óta, akinek még sejtelme sem volt az immunizáció működéséről, sőt arról sem tudott semmit, hogy a betegségeket „mikrobák” okozzák. Az oltásellenes mozgalom viszont ma is él és virul, és a koronavírus elleni védőoltások új technológiája és gyors kifejlesztése remek táptalajt biztosít az ilyen nézetek burjánzásához. A WHO már tavaly is a világ egészségügyi helyzetére leselkedő tíz legnagyobb veszély közé sorolta az oltások elutasítását, ebből a szempontból is fontos lehet a koronavírus elleni vakcinák sorsa.” 

A teljes cikk itt olvasható: Egy gyereken próbálták ki az első vakcinát