Kende János operatőr 80

Kende János átveszi díját az átadón. Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu

80 éves Kende János Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, professor emeritus. 1946 óta él Magyarországon. Középiskolai tanulmányait Budapesten, a József Attila Gimnáziumban végezte. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri szakán. 1967-ben elkészítette első játékfilmjét Jancsó Miklóssal. A Mafilm-nél dolgozott előbb segédoperatőrként, később mint filmoperatőr. 1994-2004 között a MAFILMRENT Kft. ügyvezető igazgatója volt. 1994 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri szakán, 1999-2004 között az operatőri tanszék vezetője volt. 2004-2006 között a Film- és tv tanszék vezetője, 2006-tól pedig rektori megbízottja. A HSC elnöke volt 2017-ig. 

Dolgozott Mészáros Mártával, Kardos Ferenccel, Kézdi-Kovács Zsolttal, Gábor Pállal, Jancsó Miklóssal, Jean Delannoyval, Gyöngyössy Imrével, Jean-Paul Rappeneauval, Roberto Faenzával, Philippe de Brocával.

Videó:

Kende János 26 éves volt, amikor Jancsó Miklós felkérte Csend és kiáltás című filmjének vezető operatőri posztjára. Ezután még 13 filmet jegyeztek együtt, többek közt a Sirokkót, a Szerelmem, Elektrát, a Magyar rapszódiát és az Allegro Barbarót. A videóban elmeséli, hogyan illeszkedett be a jancsói világba. Mesélt arról is, hogy Mészáros Márta Kilenc hónap című filmjének forgatásán hogyan szembesült az ózdi valósággal, és hogy Monori Lili, a film főszereplője hogyan terjesztette el azt az igaztalan „vádat”, miszerint Kende a szülés-jelenet alatt elájult…

Forrás: