Peter Dvorský operaénekes 70 éves

Peter Dvorský 1972-ben debütált a Szlovák Nemzeti Színházban Lenszkij szerepében, Csajkovszkij Anyegin című operájában. Tehetségét ezután számos nemzetközi versenydíjjal jutalmazták. 1975/76-ban végezte el a milánói Scala operaénekesi kurzusát, majd 1977-ben mutatkozott be a Bécsi Állami Operában, ekkor indult nemzetközi karrierje is.

1979 áprilisában már a milánói Scalában énekelte Rodolfo szerepét Puccini Bohémélet című operájában. Az előadásban elért sikere a világ legnagyobb tenorjai közé emelte, ő lett a legkeresettebb szlovák művész a világ operaszínpadain. A legkiválóbb partnerek oldalán, a leghíresebb karmesterek irányítása alatt lépett fel. 1982 és 2000 között a világ legjobb négy tenorja között tartották számon (Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras mellett).

Hazájában és külföldön is számos díjjal és címmel tüntették ki: megkapta a Kammersänger-címet Ausztriában, a Golden Oscar – Francesco Cilea-díjat Reggio Calabriában, és a rangos olasz Luigi Illica Nemzetközi Díjat Castell’Arquatóban. 2013-ban a Szlovák Köztársaság Nagykeresztjével tüntették ki a szlovák zenei és operakultúra terjesztéséért. Ugyanebben az évben nyerte el Milánóban az Enrico Caruso-díjat, majd Lunigianában a Giuseppe di Stefano-életműdíjat.

2006 és 2011 között a Kassai Operaház igazgatója, 2011-től 2013-ig a Szlovák Nemzeti Színház vezetője volt. 2013–2019 között a római Szlovák Nagykövetség diplomáciai testületének tagja, a Szlovák Intézet igazgatója.

Ma este a Szlovák Nemzeti Színház Operaszínpadán köszöntik őt művésztársai, rajongói.

Nessun Dorma from Puccini’s Turandot. Performed by the Dvorsky brothers (Jaroslav & Peter) and Otokar Klein. Conducted by Rastislav Štúr.