A remény színe a zöld – 50 éves a Greenpeace

„Képzelj el egy olyan jövőt, ahol egészséges környezetben élhetünk, békében egymással! Ahol a szennyező energia már a múlté, a klímaváltozást megállítottuk. Ahol tiszta vizek, talaj és levegő vesznek körül minket. Ahol nem a fogyasztás a cél, hanem közösségeink boldogulása. Ezt egyedül senki sem tudja elérni. De összefogással igen.”

Az 50 esztendeje létrejött Greenpeace a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete. 1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amszterdamban található. Jelenleg 45 országban rendelkezik irodával.

A civilszervezet célja, hogy kampányaival minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos szemléletet és életmódot, valamint hogy felderítse a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket, és ezek felelőseit változtatásra bírja.

A szervezet a nemzetközi környezetvédő mozgalom radikális irányzatát képviseli, és elsősorban látványos és bátor akcióiról ismert. Ezek az akciók nemritkán a hatóságok részéről konfliktusokhoz is vezetnek, amelyekben a Greenpeace aktivistái minden esetben az erőszakmentesség elvét követik.

Világszerte mintegy 400 000 ember vesz részt önkéntes munkájával a Greenpeace tevékenységében. A szervezet mindenfajta politikai szervezettől és irányzattól elhatárolódik.

A Greenpeace a következő témákban folytat nemzetközi kampányt:

átállás a megújuló energiaforrásokra a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia helyett
a globális felmelegedés megállítása
a genetikailag módosított élőlények (GMO) üzleti érdekeket szolgáló előállításának betiltása (az orvosi célból történő nem!)
a tengerek szennyezésének és a tengeri élővilág pusztításának beszüntetése
a trópusi esőerdők megmentése
a különböző mérgező vegyi anyagok kibocsátásának beszüntetése

https://twitter.com/i/status/1437642265363615746

Fotó és videók forrása: Greenpeace

További hasonló témájú videók