https://youtu.be/ohrFzuuUyi0

40 éve kezdték forgatni a The Wall-t

Kiégettség, elidegenedettség – ezek az univerzális témák adják a The Wall központi tartalmát, nyakon öntve mindezeket Waters gyermekkori traumáival, és a korabeli meg a háború utáni Nagy-Britannia társadalomkritikájával, erőszakkal, széthulló közösségekkel, fasiszta tendenciákkal, a fiatalokat gyártósoron leszállító oktatással.

1979. november 30-án jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma The Wall címmel.

Az album turnéja 1980 februárjában indult Los Angelesben. A grandiózus koncepthez természetesen grandiózus színpadi prezentáció járult: miközben a Pink Floyd zenélt, egy hatalmas fal épült a színpadon, melyre képeket vetítettek, miközben egy felfújható malac szállt a magasba.

Az ezen a linken megtekinthető film – amelynek ötlete már az album felvételekor megszületett – forgatása 1981 őszén kezdődött és december végéig tartott.

1982-ben aztán bemutatták a filmet Alan Parker rendezésében. A forgatókönyvet Waters írta, a főszerepet Bob Geldof kapta meg. A film premierje Cannes-ban volt, ahol versenyen kívül vetítették. Parker visszaemlékezése szerint ott ült néhány sorral arrébb Terry Semel, a Warner egyik fejese és Steven Spielberg is.