ÖRÖKLÉT: Loósz Krisztina táncművész

Életének 57. évében elhunyt Loósz Krisztina táncművész, a Győri Balett egykori magántáncosa. 1964. november 11-én született Budapesten. 1984-ben szerzett balettművész oklevelet az ÁBI-ben és a Győri Baletthez szerződött, magántáncosként.

Nagy kifejezőerővel rendelkező, hajlékony, szép vonalú táncosnő volt. A közönség láthatta többek között A vágy szerepében (Markó Iván: Bolero); a Dáma szerepében (Markó Iván: Az élet peremén).

Videó: Angyalok üzenete (montázs)

A harmadik évezred elején soha nem látott szükségünk van Földünk megóvására és az emberek egymás iránti szeretetének és felelősségének feltámasztására. Az Angyalok üzenete ezt az életérzést kívánja közvetíteni Bach csodálatos muzsikájával, a mozdulatok és a látvány eszközeivel. A zene és a tánc öröme, az ember örök vágya a gravitáció leküzdésére, vagyis a repülés szellemi, érzelmi, testi élményének megismerése inspirálta a koreográfust, Markó Ivánt. Az együttest rendkívül nehéz feladat elé állította Bach zenéjének érzelmi, szellemi és dinamikai mélysége, szárnyalása és intenzitása. Az Angyalok üzenete, a mi szorongató és feszült jelenünkben fényt és hitet ad , amely megmutatja az egymáshoz vezető utat és segít felismerni egymásrautaltságunkat.

koreográfia: Markó Iván
jelmez: Pilinyi Márta

Szólisták: Loósz Krisztina, Nyári Gábor, Szőke Renáta, Issovits István

Tánckar: Boldizsár Marlene, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Gosztom Petra, Hegedűs Imre, Márton Zita, Stetina Szonja

Forrás: Magyar Fesztivál Balett MFB

__________

Kapcsolódó:

Markó Iván: SIRATÓFALAK (táncmeditáció)