Biennale de la Danse táncfesztivál Lyonban

A lyoni Fagor gyárban korábban mosógépeket gyártottak, a hely mára azonban igazi kreatív központtá vált. Itt rendezték meg a Biennale de la Danse fesztivált, amelyen az egyes darabokat a darabokat 15-25 év közötti fiatalok adják elő.

Bemutatták Rauf „Rubberlegz” Yasit és Brigel Gjoka Neighbours táncduójának első részét. A darab teljes változatát jövőre adják elő a londoni Sadler’s Wellsben. A darab egy kapcsolatról szól, két ember, két táncos, két különböző háttér, két kultúra találkozásáról a színpadon.

A gumilábú Rauf ‘Rubberlegz’ Yasit úgy emlékezett vissza az alkotási folyamatra, hogy „kifejezetten nehéz volt, meg kellett találnunk a középutat, a koreográfiához új eszközöket kellett kifejlesztenünk. Pont a minap beszéltünk róla, hogy szólóban biztosan nem így mozognánk. Így egy teljesen új nyelvet dolgozunk ki, egy új nyelvet hozunk létre, hogy kommunikáljunk”.

Noé Soulier koreográfus, az angers-i Nemzeti Táncközpont igazgatója átdolgozta Removing című darabját 40 lyoni és angers-i tánciskolás diák számára. Azt tűzte ki célul, hogy a mindennapi mozdulatok felfedezésével új fizikai szókincset hozzon létre.

„Ez egy olyan darab, amely nagyon egyszerű gyakorlati mozdulatokra épül: ütés, kitérés és dobás. Ezeket a mozdulatokat építem be a koreográfiába, képzeletbeli tárgyakhoz viszonyítva – hogy létrejöjjön egy új mozgásvilág, kisebb torzításokkal – hogy például az ütést a test törékenyebb részeivel, mondjuk torokkal végezzük” – mondta Noé Soulier.

Christophe Haleb koreográfust a mai fiatalok történetei inspirálták. Az Entropic Now koreográfiájában az ő jövőre vonatkozó vágyaikat és a városban foglalt helyüket, szerepüket vizsgálja.

A Táncbiennále egyik fő célja, hogy a táncosok és táncot szeretők következő generációját összekösse. A Fagor Experience-en pontosan ez történik: a workshopok és előadások zsúfolt programja fiatal amatőr táncosokat és világhírű koreográfusokat hoz össze.

Forrás: Andrea Bolitho, Euronews; La Biennale de Lyon