Amikor majd DAVINCI+ a Vénuszra látogat

DAVINCI+
Nem méretarányos távolság

Nemrég Bill Nelson, a NASA adminisztrátora bejelentette az ügynökség legújabb bolygókutató robotmisszióit, amelyek várhatóan a 2020-as évek végén indulnak a Vénuszra: a DAVINCI+ és a VERITAS missziót.

„E két testvérmisszió célja, hogy megértsük, hogyan vált a Vénusz olyan forró pokollá, amely képes a felszínen akár az ólmot is megolvasztani” – mondta Nelson az űrügynökség munkatársaihoz intézett, „A NASA helyzete” című beszédében.

 

A DAVINCI+ egy méter átmérőjű gömb alakú szonda, amelynek el kell viselnie a Vénusz felszínéhez közeli magas hőmérsékletet és nyomást, amikor átrepül a légkörön a felhők fölött az űrből érkezve. A szonda egészen a felszín közelébe süllyed, egy olyan területre, amely valaha egy kontinens lehetett. A szonda a szabadesés utolsó kilométeres süllyedése során először készít majd várhatóan elég látványos képeket és vegyi méréseket a Vénusz legmélyebb légköréről.

DAVINCI+
NASA GSFC, a CI Labs által készített vizualizáció.

Bár a Föld és a Vénusz mérete és elhelyezkedése hasonló, ma már nagyon különböző világok. Míg a Földön vízzel teli óceánok és bőséges élet található, addig a Vénusz száraz és kegyetlenül meleg,  barátságtalan környezetű. Mivel valamivel közelebb van a Naphoz – a Föld-Nap távolságnak mintegy 70 százaléka –, a Vénusz sokkal forróbb, a felszínén olyan magas a hőmérséklet, hogy az ólom is megolvad.

A felperzselt tájat kénsavfelhők takarják el, és a Földénél több mint 90-szer nagyobb nyomású, többnyire szén-dioxidból álló vastag légkör fojtogatja, ami miatt a levegő a felszín közelében inkább folyadékként, mint gázként viselkedik.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy egy korábbi korban a Vénusz inkább hasonlíthatott a Földhöz. Egy vízóceánokkal rendelkező világ lehetett, amely potenciálisan lakható volt, talán évmilliárdokig.

Feltételezésük szerint valami „elszabadult üvegházhatást” okozott a Vénusz légkörében, ami felgyorsította a hőmérséklet emelkedését és elpárologtatta az óceánokat. A NASA DAVINCI+ missziója a Vénuszt hivatott felderíteni, hogy megállapítsa, lakható volt-e, és hogy megértsük, hogyan jutott ilyen eltérő sorsra ez a világ.

 

További hasonló témájú videók