James Bondnak való szuperjárgányt fejlesztettek Kassán

Expo Dubai - premiéra slovenského vodíkového superšportu, dizajn špičkový slovenský dizajnér Branislav Maukš
Forrás: facebook.com/ Richard Sulík

Bemutatták a tavalyról idén őszre halasztott Dubaji Világkiállításon a szlovák Matador MH2 sportjárgányt. A szuperkocsit a vezető dizájner, Branislav Maukš és Richard Sulík gazdasági miniszter leplezték le. A hidrogénmeghajtású járművet 2022 márciusáig lehet megcsodálni a Mobilitás szekcióban, amelynek témája a hidrogén és a világűr. A látogatók számát 25 millióra becsülik.

Expo Dubai - premiéra slovenského vodíkového superšportu, dizajn špičkový slovenský dizajnér Branislav Maukš
Forrás: facebook.com/ Richard Sulík

A kocsit a Matador Group fejlesztette ki a Kassai Műszaki Egyetemmel (TUKE) együttműködve. A kocsi érdekessége a rendkívül alacsony közegellenállás és az üzemanyagtartályok, amelyekért 2019-ben TECHFÓRUM díjat nyert már a kassai egyetem a nyitrai nemzetközi gépipari nagyvásáron; egyben a szabadalmat is ők birtokolják a hidrogénkompresszoros megoldásra. Ennek érdekessége, hogy míg az ilyen tartályok általában 350-700 bar nyomás alatt vannak, az ő fejlesztésükben elkészült tartályokban mindössze 10 és 30 bar közötti a nyomás a tartály metálhidrid ötvözetének köszönhetően. 

Szlovákia ezzel a károsanyag-kibocsátás mérséklésére tett világméretű erőfeszítések érdekes fejezetéhez adott hozzá valami kecsegtető lehetőséget. 

 

Video: Expo 2020 Dubaj – premiéra Matador MH2

 

További hasonló témájú videók