Ennek ellenére óriási előrelépés volt a maga idejében, főleg a PC-felhasználók számára. Addig nehezen memorizálható, kriptikus szöveges parancsokat kellett beírniuk olyan egyszerű dolgokhoz is, mint egy fájl átmásolása, egy új könyvtár létrehozása vagy éppen törlése. A Windows 1.0-t ehhez képest egérrel lehetett kezelni, menük voltak benne, a fájlkezelés mellett pedig még számológépet, szövegszerkesztőt, rajzolóprogramot, sőt néhány egyszerű játékot is rejtett.

Windows 1.0
Windows 1.0

Ehhez képest meglepő lehet, hogy a rendszer kiadásakor nominálisan ugyanannyiba (99 dollár) került, mint a mai, ezerszer többet tudó Windows legolcsóbb, otthoni kiadása – ha pedig még az inflációt is hozzászámoljuk, kifejezetten drága volt, szerény tudása ellenére is.

Talán ennek is része volt abban, hogy igazán sosem terjedt el, hanem végül csak utódjai: a már grafikus Windows 2.0, de főleg a valódi párhuzamos végrehajtásra képes Windows 3.0 voltak azok, amelyek meghódították a felhasználók szívét és a PC-ket, ahol máig őrzik az operációs rendszer-család vezető pozícióját.

 

Windows 1.0
Aki szívesen kipróbálná, hogy milyen is volt 35 évvel ezelőtt a Windows első kiadása, az böngészőjében most rendkívül könnyedén megteheti ha ide kattint.

Microsoft Windows 2.0 (1987)
Microsoft Windows 2.0 (1987)

Microsoft Windows 3.0
Microsoft Windows 3.0