Emberszerű beszédet generál a VALL-E

Mindössze három másodperces minta alapján képes emberszerű beszédet generálni a redmondiak új VALL-E megoldása, ráadásul a szintetizált hangfelvétel nemcsak a beszélő sajátos tónusait tartja meg, de az akusztikát is mímeli.
A Microsoft kutatói bejelentették a VALL-E szövegfelolvasó MI-modellt, ami egy mindössze három másodperces hangminta alapján képes valós személy hangját szimulálni. Így a beszélő jellegzetes tónusait megtartva bármilyen szöveges hanganyagot előállít, mintha adott személy beszéde lenne hallható. Készítői fejlett szövegfelolvasó- és szerkesztő alkalmazásként képzelik el használatát, akár olyan más generatív MI-modellekkel kombinálva, mint a szöveget generáló GPT-3.

VALL-E

A redmondi cég a VALL-E-ra neurális nyelvi modellként hivatkozik, ami a Meta által tavaly bejelentett EnCodec nevű tömörítési neurális hálózaton alapul. Más, a hullámformák manipulálásával dolgozó szövegfelolvasó eljárásokkal ellenben a Microsoft megoldása audiokodek kódokat alkot a megadott szövegből és a minta akusztikus jeleiből.

A Microsoft a visszaélések miatt egyelőre nem teszi elérhetővé másoknak a tesztelést, sem a VALL-E kódját. Közleménye szerint a vállalat a jövőben saját, MI-vel kapcsolatos fejlesztésekhez kialakított irányelveit követi majd, illetve készül egy külön modell is annak meghatározására, hogy egy hangklipet a VALL-E segítségével hoztak-e létre. 

További hasonló témájú videók