SpaceX – Most egy kipukkasztott üzemanyagtartályt láthatunk

A SpaceX vállalt küldetése, hogy egy nap gyarmatosítsa a Marsot. Ez az űripari vállalat Dél-Texasban fejleszti a Starship nevű űrhajót, ahol több rozsdamentes acél prototípust is tesztelnek. A SpaceX szerint a Starship a világ legerősebb rakétája lesz, amely több mint száz tonna rakományt és száz utast lesz képes szállítani a mélyűrben. A Starship fejlesztése több tucat prototípus legyártásával jár a Boca Chica-i tengerparti létesítményben. Ezeken a járműveken egy sor tesztet hajtanak végre, amelyek segítenek a mérnököknek megoldani a felmerülő problémákat.

Ezen tesztek némelyike ​​sajnos elég romboló is lehet, mivel vannak olyan tesztjárművek, amiket szándékosan megsemmisítenek annak érdekében, hogy megtalálják a tervezés gyenge pontjait.

Egy ilyen, a rozsdamentes acél szilárdságát próbára tevő tesztre került sor tegnap. Este a mérnökök kriogén nyomáspróbát végeztek az SN7.1 néven emlegetett Starship teszttartályon. A tartályt rendkívül alacsony hőmérsékletű semleges folyékony nitrogénnel megtöltve azt mérték, milyen nyomásnál szakadnak fel a hegesztések a tartályon. A SpaceX alapítója, Elon Musk korábban azt mondta, hogy a Starshipnek 6 bar és 8,5 bar közötti nyomást kell kibírnia; ~ 6 bar szükséges orbitális repülésekhez, és ~ 8,5 bar az az nyomás, amellyel biztonságos lehet legénységgel végzett repüléseket végrehajtani. A prototípusok megsemmisítése lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy kiértékeljék a tervezést, megállapítsák, hogy a rozsdamentes acél ötvözet elég erős-e az űrrepülésekhez, vagy még fejlesztésre szorul. 

(LabPadre)

További hasonló témájú videók