Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG (14+)

Székely Csaba Bányavirág című drámája – ahogy Keszég László rendező fogalmazott – a melodráma és a komédia között egyensúlyozik. A szerző maró öniróniával és nagy adag fekete humorral mutatja meg, mi rejtőzik az idilli székely kapuk mögött: munkanélküliség, kilátástalanság, derékba tört álmok… A történet hősei, egy erdélyi kis falu lakói, képtelenek változtatni az életükön, helyette az alkoholizmus módszerét választva lassan tántorognak az önpusztítás felé…

A Komáromi Jókai Színház előadása

Szereplők:

Iván – Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Csillag Mihály, orvos – Mokos Attila
Ilonka, Iván féltestvére – Bárdos Judit
Illés, Iván szomszédja – Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Irma, Illés felesége – Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Görözdi Szilárd
Fénytechnikus: Rózsás Silvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes: Tóth Simona
Kellékes: Orbán Katalin
Díszlet- és jelmeztervező: Árvai György m.v.
Zene: Zságer-Varga Ákos
Dramaturg: Enyedi Éva m.v.
A rendező asszisztense: Balaskó Edit

Rendező: Keszég László m.v.
Író: Székely Csaba

Premier: 2014. szeptember 26.

Székely Csaba, a szerző a darabról:

„Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.

Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, barátja, Mihály, szomszédjai, Illés és Irma. Mindenki a maga módján.

A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.”

FIGYELEM! 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

Kiemelt kép forrása: Komáromi Jókai Színház

(Visited 62 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: