Itt a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös!

Július 3-án elérte napközelségét a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös. Mostanra az objektum szabad szemmel is láthatóvá vált.

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös pályája a földpálya (ekliptika) síkjába vetítve. (NASA JPL/SSD)

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, ekkor a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben járt, később átjött az északi égre.

Július 3-án, pénteken a délutáni órákban elérte a napközelpontját, amikor a Merkúrnál jóval közelebb, 0,295 CSE-re került a Naphoz. Közelsége miatt a Merkúrt nem könnyű megfigyelni, és az üstökösök is ritkán állnak a megfigyeléshez ideális geometriában.

A NEOWISE üstökös viszont a napközelségénél korábban elérte a legkisebb látszó szögtávolságát a Naptól, és azóta napi egy fokkal messzebbre látszik tőle. Ennek köszönhető, hogy már a napokban észlelni lehetett a Földről. A Naptól távolodva, a Földhöz közeledve pedig egyre kedvezőbb megfigyelési helyzetbe kerül.

Legközelebb hozzánk július 23-án kerül, amikor 0,692 CSE-re lesz tőlünk.

 

Az üstökös pályasíkja 129 fokos szöget zár be a földpálya (ekliptika) síkjával, ami azt jelenti, hogy keringési iránya retrográd, vagyis a bolygók keringési irányával ellentétesen halad, 51 fokos hajlású pályán.

A legfrissebb távcsöves megfigyelések alapján 1-1,5 magnitúdó a fényessége.

A látványon a horizonthoz való közelsége sokat ronthat, de ahogy közeledik, egyre jobbak az esélyek, hogy júliusban szabad szemmel is megpillanthassuk az üstököst.

 

Az ISS űrállomásról így látják:

 

Kiemelt kép:

A NEOWISE világszerte felkeltette az asztrofotósok érdeklődését, az üstököst Magyarországról, Tápióbicskéről Majzik Lionelnek is sikerült megörökítenie.

 

Kapcsolódó:

Üstökös a hajnali égbolton