Virtuális túra – A Saqqaraban található Wahti-síremlék

Az egyiptomi Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium hivatalos weboldalán és a közösségi média fiókjain virtuális túrát indított a Saqqarában Wahti-síremlékben. „Az UNESCO #WorldHeritageDay ünnepe alkalmával, az idegenforgalmi és régészeti tárgyakért felelős miniszter hozzájárulásával feltérképezték 3D-ben ezt a 2018-ban felfedezett sírkamrát. A sírt az évtized egyik legfontosabb felfedezésének tekintik” – nyilatkozta a minisztérium.

A sír egy ötödik dinasztiabeli „tisztító” főpaphoz tartozik. Ebben a rendkívül díszes, több mint 4000 éves síremlékben olyan szobrokat is láthatunk, amiket az alapkőzetbe faragtak, Ezek a főpapot, Wahti-t ábrázolják felesége (Weret Ptah) és anyja (Merit Meen) társaságában.  

Szakkara egyiptomi falu Gíza tartományban, Kairótól 30 km-re, nem messze Heluántól. Itt található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek legősibb temetője, 7 km hosszú nekropolisza.

Nevét egyes források szerint a Beni Szoqar törzstől, mások szerint Szokar (görögül Szokarisz) óegyiptomi istentől kapta.

Magántemetkezésekre és uralkodók nyughelyéül egyaránt használták mintegy háromezer éven át.

Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide. Közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek síregyüttese, közepén az első piramissal, az ún. lépcsős piramissal az egyik legismertebb egyiptomi műemlék. A piramis tervezője és építője Imhotep volt, akit később istenként tiszteltek.

További hasonló témájú videók