Páskándi Géza (1933–1995)

Sok műfajban alkotott maradandót a 25 éve elhunyt Páskándi Géza költő, drámaíró, prózaíró. Még 1949-ben, szatmári diák korában a helyi Dolgozó Nép c. lapban verse és újságcikke jelent meg. 1949-ben Bukarestbe került, 1953-ig az Ifjúmunkás, majd az Előre belső munkatársa.

1953 őszén került Kolozsvárra az egyetemre; a Bolyai Tudományegyetem III. éves magyar szakos hallgatója egy évet közben jogot is hallgatott, amikor 1957 márciusában letartóztatták, s az 1956-os diákszövetségi reformtervhez fűzött kiegészítései miatt, az állam és közrend elleni izgatás vádjával hat év börtönre ítélték; 1963-ban szabadult. Bukarestet jelölték ki kényszerlakhelyéül, ahol egy könyvtárban kapott munkát, később bibliográfusként dolgozott; 1965-től szellemi szabadfoglalkozású író. A hatvanas évek második felében költözött Kolozsvárra.

1971 és 1973 között a Kriterion Könyvkiadó kolozsvári szerkesztőségének lektora. 1974 februárjában áttelepedett Magyarországra. Budapesten a Kortárs c. folyóirat főmunkatársa, a Nemzeti Színház dramaturgja. József Attila- és Kossuth-díjjal tüntették ki. Hosszas betegség után hunyt el.

Részlet a Páskándi Géza-sorozatból; forrás: Pápa Városi Televízió

Videó: TV21 Ungvár

Kapcsolódó:

Páskándi Géza: Vendégség (1972) • TELJES ELŐADÁS ITT

A Pesti Színház előadása • rendező: Várkonyi Zoltán • szereplők: Bárdi György, Básti Lajos, Darvas Iván, Pándi Lajos, Szegedi Erika

Páskándi Vendégség című darabjában folytatja a realista hangvételű romániai magyar történelmi dráma hagyományát, művében Dávid Ferencnek, a zseniális hitvallónak akart emléket állítani.

_______________

Vezető videó:

A romániai magyarság irodalmi, művészeti és kritikai hetilapjának, az Utunknak a 25-ik évfordulóján, Páskándi Géza egyik saját versét olvasta fel. 

M ARCHÍVUM – 3’46”
Utómunka: T. Bányai Péter
Archívum kezelő: Rostás Emília
Rovatszerkesztő: Szilágyi Gödri Ildikó
Fordító: Lică Turzai Hajnal

Forrás: MAGYARADÁS

 

Kiemelt kép forrása: Krónika Online

További hasonló témájú videók