Mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart? (4)

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének sorozata. „Saját kíváncsiságunk kielégítése céljából és a Könyvtári Intézet felhívására feltérképeztük a magyarlakta települések könyvtárait. Megtudakoltuk, hogyan telt az elmúlt két hónapjuk a szigorú óvintézkedések és a kényszerbezárások közepette.”Szájmaszkok varrása, nagytakarítás, leltározás, selejtezés, online meseolvasás, pályázatírás, könyvbeírás – csak néhány azok közül a tevékenységek közül, amelyek majdnem az összes könyvtár elmúlt két hónapját jellemezték. Minisorozatunk 4. részében bemutatásra kerülő könyvtárai: Füleki Városi Könyvtár, Matej Hrebenda Könyvtár Rimaszombat, Szepsi Városi Könyvtár, Királyhelmeci Városi Könyvtár.

SZMKE MINISOROZAT 4. RÉSZ

Könyvtári körkép, avagy mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete feltérképezte, mivel telt a magyarlakta települések könyvtárainak élete az elmúlt két hónapban. A kényszerszünet mindenkit érzékenyen érintett, de ahogy már sokszor bizonyították, a könyvtárosok leleményesek és minden rosszban megtalálják a jót. A videókban betekintést nyerhetünk az ún. backstage-be. Mivel is foglalatoskodnak a könyvtárosok, amikor fizikai értelembe véve nincsenek olvasóik.

A Füleki Városi Könyvtár is pozitívan állt a kényszerszünethez. A 40 000-es állományának nyárra tervezett revízióját előrehozták, s egyúttal kitakarítják az egész könyvtárat. Az elmúlt
időszakban írtak pályázatot szépirodalmi kiadványok beszerzésére is. Az intézmény előterében szabadon elvihető könyvek vannak, amelyek folyamatosan bővülnek. A könyvtár weboldalán keresztül elérhető űrlapon az olvasók ajánlhatnak új olvasmányokat megvásárlása, ez alapján is bővítik folyamatosan a könyvállományt. Amíg a leltár tart, érthető módon, nem terveznek kinyitni.

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár is a legtöbbet igyekezett kihozni a kényszerhelyzetből. Több száz maszkot varrtak és kézbesítettek városszerte, a kórházba és a rimaszombati karanténközpontba. Ez utóbbiba könyveket is vittek. A könyvtár ablakába fölöspéldányokat helyeztek ki, hogy a város lakosai szabadon hazavihessék őket, ne maradjanak olvasmány nélkül. A közösségi oldalukon meséket olvasnak fel, illetve kézműves foglalkozásokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek. Május 11-től újra nyitva tartanak.

A zárvatartás ellenére a Szepsi Városi Könyvtár is folytatta a munkát. E-mailben éstelefonon folyamatosan tartották a kapcsolatot az olvasókkal. Az időt hasznosan töltötték, frissítették a weboldalukat, a fenntartó segítségével fertőtlenítették az egész könyvtárat. A raktárukat felszabadították a feleslegesen tárolt, hasznavehetetlen eszközöktől, így új térrel bővült a kölcsönzőtér. Ez idő alatt könyvbeszerzésre is írtak pályázatot. Az olvasóterem és a raktárhelyiség állományából kiselejtezték a megrongálódott, elhasználódott könyveket. A könyvtár május 11-től újra nyitva tart.

A királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Regionális Könyvtárának munkatársai a rendkívüli zárva tartás ideje alatt is folyamatosan végezték szokásos háttérfeladataikat. A közösségi médián keresztül online elérhető tartalmakat osztottak meg. Az iskolásokat különféle kihívásokkal igyekeztek aktivizálni. Rendszeresen mutattak be könyvajánlókat, valamint az Olvass otthon, Maradj otthon! kezdeményezéshez is csatlakoztak. Mindeközben a könyvtári állomány karbantartását is elvégezték, az elhasználódott könyveket kiselejtezték, az új könyveket beírták, a könyvállományt leltározták, valamint a helyismereti Bodrogközi és Ung-vidéki írók és költők anyagait frissítették. Ezzel is előkészítették a jövőben kiadásra kerülő Bodrogközi és Ung-vidéki írók szótára című kiadvány munkálatait. A könyvtár május 18-tól újra nyitva tart.

Egyházi Dóra – SZMKE alelnök

További hasonló témájú videók