John Fogerty 75

John Fogerty a múlt század ötvenes éveinek vége óta résztvevője elsősorban az amerikai zenei „közéletnek”. Kétségtelenül a Creedence Clearwater Revival frontembereként volt a csúcson. Az együttes tagjaként lett a rock and roll halhatatlanja. Az együttes általa szerzett dalai közül a Proud Mary és a Born On the Bayou bekerült a Rolling Stone magazin 100-as öröklistájára. emellett ő maga énekesként és gitárosként is az előkelő lista tagja. Az ének és a gitár mellett billentyűs hangszereken és szájharmonikán is kitűnően játszott. Több mint egy tucat sorlemeze, s jó néhány válogatása jelent meg. Megkapta csillagát a Hollywood Walk of Fame-en (a hírességek sétányán), s beválasztották a dalszerzők halhatatlanjai közé is.

Egészen fiatal koráról csak annyit tudni, hogy a nála négy évvel idősebb fivérével együtt alakították meg a The Golliwogs együttest, amely Little Richard, Bo Diddley és mások példáját követve rock and rollt játszott. A zenekar egy ideig Tom Fogerty and The Blue Velvets nevet viselte, majd 1968-ban megalakult a rock and rollt, blues-zal és countryval ötvöző Creedence Clearwater Revival.

Öt év, tíz sorlemez és több tucat válogatás, listavezető sikerek után a zenekar 1972-ben megszűnt. A Fogerty-fívérek a zenei pályán maradtak, eleinte Tom is bírta az iramot. Szólólemezeinek sorát John a kritika által jól fogadott The Blue Ridge Rangers című, country beütésű albummal nyitotta 1973-ban. Két évvel később jelent meg a John Fogerty című újabb albuma, amelyet az elsőhöz hasonlóan rokonszenvvel fogadott a szakma és a közönség is. A hetvenes években még megjelent Hoodoo lemez, s utána hosszabb szünet következett a lemezek terén, bár gitárját soha nem akasztotta szegre, folytatta a koncertezést. Mindkét korai szólóalbuma listára került, s a rajtuk lévő dalok közül többet jegyeztek a legjobbak között a Billboardon.

A nyolcvanas évek derekán diadalmasan tért vissza Centerfield című albumával. A korong listát vezetett, akárcsak a The Old Man down The Road című dala. Jó kritikát kapott, s előkelő helyre került a listán a két évvel később boltokba került Eye of The Zombie.

Amikor 1990-ben tüdőgyulladás következtében meghalt Tom, John hosszabb időre elhallgatott. A Blue Moon Swamp című lemezével tért vissza 1997-ben, ez a come back nagy sikert és Grammy-díjat hozott számára. Az album turnéjával is szép sikert könyvelhetett el, s a lemezt az új évezredben ismét kiadták..

Ha meg is jelentek szólókorszakában a Creedence Clearwater Revival dalai (például a Premonition című 1998-as vagy a 2006-os The Long Road Home albumán) szívesebben írt új dalokat, s ezek fogadtatása is jó volt.

A pályatársak is elismerték képességeit, szívesen társultak vele. Turnézott a Proud Maryt szenzációsan feldolgozó Tina Turner-rel továbbá John Mellemcamppel, Willie Nelson-nal, Bruce Springsteen-nel.. Koncertezett Európában többek között a Benelux-államokban, Franciaországban, Németországban és Svájcban.

Kitűnően sikerült az új dalaiból összeállított, csalóka című Revival című 2007-es lemeze, akárcsak a 2009-ben kiadott The Blue Ridge Rangers: Rides Again, amelynek Change című dalát Grammy-díjra jelölték. Ugyanebben az évben fellépett a Hollywood Bowlban a Los Angeles-i filharmonikusokkal közös koncerten.

Nagy sikere volt londoni fellépésének a Royal Albert Hallban, amelynek anyaga megjelent DVD-n.

2012-ben rangos vendégzenészekkel készítette a Wrote a Song for Everyone című lemezét, amelynek közreműködői között volt a Foo Fighters, Bob Seger és Kid Rock. (Kovács Miklós)

https://youtu.be/Hxehf5gnGHs