120 éves felvétel egy napfogyatkozásról

A Brit Filmintézet (British Film Institute, BFI) és a Királyi Asztronómiai Társaság (Royal Astronomical Society, RAS) nyilvánosságra hozta az első olyan felvételt, amin napfogyatkozás látható – a felvételt Nevil Maskelyne készítette az Egyesült Államokban, egy külön erre a célra készített kamerával.

A RAS szakértői fedezték fel a felvételeket, restaurálták őket, és nekik köszönhetően most mi is 4K-ban láthatjuk, amit Nevil Maskelyne mágus és és feltaláló 1900. május 28-án.

Maskelyne volt egyébként, akinek az első fotót is köszönhetjük egy napfogyatkozásról, azt 1898-ban lőtte Indiában. A videót ellopták tőle, és egészen Angliáig csempészték.

Maskelyne egyébként az első hackerként vonult be a köztudatba: nagy támadója volt Guglielmo Marconinak, a rádió feltalálójának, és egyszer Morse-kódokat csempészett Marconi nyilvános demonstrációjába, holott a feltaláló azt állította, hogy biztonságos és privát kommunikációs módot nyújt.

Feltalálóként Maskelyne egyébként nagyon aktív volt, és varázslómutatványaihoz mesterien használta a korai mozgóképek adta lehetőségeket.

 

További hasonló témájú videók