Mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart? (2)

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének sorozata. „Saját kíváncsiságunk kielégítése céljából és a Könyvtári Intézet felhívására feltérképeztük a magyarlakta települések könyvtárait. Megtudakoltuk, hogyan telt az elmúlt két hónapjuk a szigorú óvintézkedések és a kényszerbezárások közepette.”Jó látni, hogy milyen leleményesek a könyvtárak, s egytől egyig a kényszerszünet pozitív oldalát keresték. A munka nem állt meg sehol sem. Íme, a második rész további négy könyvtárral. Bemutatkozik a Galántai Könyvtár, a Községi Könyvtár Alistálon és Gellén, valamint a komáromi Szinnyei József Városi Könyvtár.

SZMKE MINISOROZAT 2. RÉSZ

Könyvtári körkép, avagy mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete feltérképezte, mivel telt a magyarlakta települések könyvtárainak élete az elmúlt két hónapban. A kényszerszünet mindenkit érzékenyen érintett, de ahogy már sokszor bizonyították, a könyvtárosok leleményesek és minden rosszban megtalálják a jót. A videókban betekintést nyerhetünk az ún. backstage-be. Mivel is foglalatoskodnak a könyvtárosok, amikor fizikai értelembe véve nincsenek olvasóik.

A Galántai Könyvtár 15 alkalmazottja is folyamatosan dolgozott a háttérben. A zárva tartás alatt napi ügyelet formájában tartották a kapcsolatot az olvasókkal e-mailben és telefonon. Ingyenes szakirodalom-kutatással, rendszeres online tájékoztatással, könyvtárközi kölcsönzéssel és új könyvek beszerzésével telt az idő. A Facebook oldalukon heti kihívásokat tettek közzé. Minden szerdán bemutattak egy a Galántai járásban fekvő települést a helytörténeti anyagokkal könyveken, tanulmányokon keresztül. A költészet napján a galántai születésű Karol Duchoň életét mutatták be. A könyvtár május 11-én nyitott újra, az első héten már 500 olvasójuk volt.

A Gellei Községi Könyvtár a zárva tartás ideje alatt új könyvekkel bővítette állományát, amit egyrészt a korábbi könyvbörze bevételéből tudtak finanszírozni. Az elmúlt időszakban a könyvtár átrendezésre került és ki lett takarítva. A könyvtár május 20-tól várja újra személyesen is az olvasóit.

Az Alistáli Községi Könyvtár kihasználta a kényszerszünet adta lehetőséget és a termek kifestésére fordította az időt. Az olvasókat így egy friss környezetben láthatják majd viszont
az újranyitáskor. 

A komáromi Szinnyei József Városi Könyvtár március 10-én került bezárásra, de csak a nyilvánosság számára. A zárt ajtók mögött a könyvtárosok serényen és zavartalanul dolgoztak. Kezdetben szájmaszkokat is varrtak, majd a munkát nagytakarítással folytatták, a régi, sérült könyveket kiselejtezték, az új könyveket felcímkézték, a régi újságokat előkészítették papírgyűjtésre, valamint új könyveket válogattak beszerzésre. Később rövidített munkaidőben, felváltva kettesével dolgoztak a könyvtár helyiségeiben a többiek pedig home officeban. A gyermekrészleg dolgozói játékos feladatokat, fejtörőket készítettek, amelyek a facebookon kaptak helyet. A felnőttrészleg könyvtárosai logikai feladatokat, érdekességeket és jubiláló írók és Komárom híres szülötteinek életét osztották meg a közösségi médiában. A könyvtár május 12-től nyitott ki újra az egészségügyi óvintézkedéseket szigorúan betartva.

Egyházi Dóra – SZMKE alelnök

További hasonló témájú videók