Mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart? (3)

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének sorozata. „Saját kíváncsiságunk kielégítése céljából és a Könyvtári Intézet felhívására feltérképeztük a magyarlakta települések könyvtárait. Megtudakoltuk, hogyan telt az elmúlt két hónapjuk a szigorú óvintézkedések és a kényszerbezárások közepette.”A kreatív könyvtárosok online is megtalálják az utat az olvasókhoz. Minden könyvtár igyekezett lehetőségeihez mérten bekapcsolódni a digitális tartalommegosztásba. Minisorozatunk 3. részében bemutatkozó könyvtárak: Párkányi Városi Könyvtár, Ipolysági Városi Könyvtár, Községi Könyvtár Muzsla, Községi Könyvtár Szőgyén.

SZMKE MINISOROZAT 3. RÉSZ

Könyvtári körkép, avagy mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete feltérképezte, mivel telt a magyarlakta települések könyvtárainak élete az elmúlt két hónapban. A kényszerszünet mindenkit érzékenyen érintett, de ahogy már sokszor bizonyították, a könyvtárosok leleményesek és minden rosszban megtalálják a jót. A videókban betekintést nyerhetünk az ún. backstage-be. Mivel is foglalatoskodnak a könyvtárosok, amikor fizikai értelembe véve nincsenek olvasóik.

A Párkányi Városi Könyvtár az elmúlt két hónap a zárvatartás ideje alatt csökkentett üzemmódban dolgozott. Beírásra kerültek a korábban ajándékozás és pályázati támogatás formájában beszerzett könyvek. A közösségi oldalukon hasznos, online elérhető tartalmakat osztottak meg. A könyvtár egyelőre korlátozott üzemmódban, május 19-től heti két nap tart nyitva.

Az Ipolysági Városi Könyvtár a zárva tartás ideje alatt az Önkormányzat munkájában segédkezett. Szájmaszkokat varrtak és hordtak szét a város lakosainak, valamint adminisztratív feladatokat láttak el. A közösségi oldalukon gyermekeknek és felnőtteknek szóló kis videókat, hivatkozásokat osztottak meg – versmondásról, bábjátékokról, kreativ képzőművészeti dolgok készitéséről, könyvajánlókról. Május 18-tól a könyvtár újra nyitva tart.

A Szőgyéni Községi Könyvtár zárva tartása alatt új könyvek kerültek beírásra, így a május 11-i újranyitáskor hatalmas mennyiségű friss kiadvány várta az olvasókat.

Egyházi Dóra – SZMKE alelnök

További hasonló témájú videók