Uršuľa Kovalyk szülinapos

Uršuľa Kovalyk (1969) a kassai underground jelentős alakja, szociális gondozó, feminista író. Jelenleg Pozsonyban él. Több irodalmi díjat nyert. Eddig 8 elbeszéléskötete jelent meg az Aspekt Kiadónál, magyarul 4 olvasható.

Elbeszéléseinek szereplői olyan emberek, akikkel mi is találkozunk, de nem biztos, hogy meglátjuk a kép mögött a történetet, amit az írónő sziporkázó humorral, iróniával, emellett megértéssel is fogalmaz meg. Olyan egyszerű természetességgel, mint ahogy az ember írni tud. Az író ember, vagyis az író nő. Mivelhogy mindehhez a női szem és a női tapasztalat is elengedhetetlen. Mert másféle elemeiből állítja össze a világot, és másféle ruhába öltözteti az embert, akár férfi, akár nő az illető.

„Írói álnév alatt írni számomra maga a szabadság, a hang, amely a szavakat súgja, annak a nőnek a hangja, akit Uršuľa Kovalyknak neveztem el. A dédanyámat hívták Kovalyknak, aki kényszerűségből más életet élt, mint amilyet szeretett volna.”

_______________________

A 89. Ünnepi Könyvhéten Vályi Horváth Erika két műfordításkötettel volt jelen, Uršuľa Kovalyk A műlovarnő című kötetéről Balla Margittal beszélget:

A műlovarnő című regénye e-könyv formájában (MOBI, EPUB) ingyenesen letölthető ITT.

________________

Videó: (c) Větrné mlýny, 2015 (10 . 7. 2015) Měsíc autorského čtení je největší středoevropský literární festival, který probíhá v Brně, Košicích, Ostravě, Lvově a Wroclawi (www.autorskecteni.cz)

 

 

 

 

 

További hasonló témájú videók