Gombaszög 2019 – Szomszédaink, a magyarok – Kárpátalja

ASzomszédaink, a magyarok” című sorozat negyedik része. A film fő témái az ukrán–magyar viszony, asszimiláció, elvándorlás. A vetítés utáni beszélgetés az alkotókkal, a Filmszemle-díjas Zámborszki Ákossal és a Junior Prima Díjas Galán Angélával a tábor Nagysátrában.

Milyen most magyarnak lenni Kárpátalján? Milyenek a hétköznapok? Hogy élik meg az itt élők a háborút, mit gondolnak az ukrán–magyar viszonyról, az új oktatási törvényről, az elvándorlásról? Milyen az élet a magyarság központjának számító Beregszászban, és milyen a peremterületeken? Milyen kép él az ukránok fejében a magyarokról? Mik a legjellemzőbb sztereotípiák, és mit gondolnak Kárpátaljáról a régión kívül élők?

Évtizedenként nagyjából 10 000 magyarral lesz kevesebb a határon túli régiókban. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy jelenleg hozzávetőlegesen 135-140 ezren vallják magukat magyarnak Kárpátalján. A film szakértők és hétköznapi emberek megszólaltatásával próbálja körbejárni a legfontosabb kérdéseket. Megszólal benne a frissdiplomás lány, aki Beregszász melletti szülőfalujában tanít a magyar iskolában, és három havonta találkozik külföldön dolgozó vőlegényével. Egy másik helyszínünk Aknaszlatina, a legtávolabbi olyan település, ahol még van magyar középiskola, és ahol a gyerekek identitása meglehetősen összetett: a legtöbbjük vegyes házasságból született, az iskolában magyarul, az utcán a többi gyerekkel románul és oroszul beszélnek, Ukrajna a hazájuk, de a szüleik már évek óta Németországban vagy Csehországban dolgoznak. Megismerünk egy fiatal polgármestert, aki el akarta hagyni Kárpátalját, de végül hazajött, és olyan magyar főiskolán tanuló ukrán fiatalt is, akinek Budapest a kedvenc városa, az emberekért és az épületekért egyaránt rajong, és ott képzeli el a jövőjét. Egy 98 éves ukrán kutató elmeséli, hogy milyennek látta a magyarokat a negyvenes években, és azt is megtudjuk, hogy miért döntött úgy a tiszakeresztúri magyar méhész, hogy soha többet nem megy Magyarországra.

 

További hasonló témájú videók