10 éves a Magyar Interaktív Televízió

2010. november 15-én, 17 órakor indult a Szlovákiai Magyar Interaktív Televízió első adása élőben az interneten, a www.televizio.sk címen, az ANIMA Társaság fenntartásában, az AnimaPortál médiájaként.

Az esemény kapcsán ezt írta akkor a Felvidék.ma portál:

»Az első élő közvetítésben a Pozsonypüspöki Városi Hivatal mellett működő Határokon Átnyúló Együttműködési Központban a fotóhónap alkalmából megrendezésre kerülő Bolemant László Párhuzamos dimenziók című időszaki kiállításának megnyitóját láthatták a portál látogatói. A köszöntők után rövidfilmet tekinthettek meg 1989. november 17-ről, majd pedig a központ munkáját láthatták képes prezentációba szedve Kitárult a világ: a határokon átnyúló központ munkája vetített képeken címmel. A pozsonypüspöki zeneiskola tanulóinak gitár és harmonika koncertje következett. A kiállítást PhDr. Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen, majd pedig Bolemant László fotóművész méltatása következett. Ezzel véget is ért az első online adás, melyet közel félszázan néztek. Technikai gondok is előfordultak, de az vesse a készítőkre az első követ, aki ilyen kezdeményezést elsőre hibák nélkül képes megvalósítani.«

Az alábbi felvétel maradt meg a gyenge internetvonal miatt akkor ilyen formában rögzíthető élő közvetítésről:

»Természetesen nem csak online anyagok találhatók a honlapon, hanem már korábban rögzített hang- és videoanyagok is. A videófalon megtekinthetők a SZMAZE tehetségkutató fesztiválján készült zenei felvételek, illetve a díjkiosztó, míg a Hang rovatban Jakubecz László színművész saját megzenésített versét hallgathatják. Érdemes elolvasni a pályázati felhívásokat is: filmversenyre szólítanak fel, videóújságírók jelentkezését és gyermekalkotók munkáit várják.

Összességében el lehet mondani, hogy egy érdekes, és fontos kezdeményezésnek lehettünk tanúi. Bízunk benne, hogy kitart a felvidéki interaktív televíziózók kezdeti lelkesedése, és a nézők, valamint a szakemberek építő kritikáiból építkezve egy friss, sok érdekességet bemutató portált élvezhetünk a jövőben is.

A készítők közleményükben így mutatják be az új kezdeményezést:

Várjuk Önöket a számítógépképernyők elé!

A Televíziót a hiány hívta életre: kevés az olyan mértékadó fórumunk, ahonnan saját kultúránkról, eredményeinkről megfelelő minőségben, terjedelemben tájékozódhatnánk. Nincs olyan országos médiánk, ahol megmutathatnánk jelentős kulturális örökségünket, virágzó szellemi műhelyeinket és értékteremtő alkotóinkat, hogy utódaink elé erőteljes és felkészült egyéniségeket állíthassunk példaképül.

Szerencsére a technika fejlődése lehetővé teszi, hogy a szlovákiai korlátozó rendelkezések ellenére legalább az internet által megmutathassuk gazdagságunkat, véleményt mondhassunk, láttassunk és megláttassunk értéket, hibát, lehetőséget és jövőt.

A világháló elviszi hírünket, életünket a nagyvilágba, így remélhetőleg végre olyan képet festhetünk magunkról, amilyenek valójában vagyunk: sikereinket, gondjainkat egyaránt a világ elé tárhatjuk.

Legyenek társaink ennek az új lehetőségnek a kiaknázásában!

Haraszti Gyula műszaki igazgató, Haraszti Mária műsorigazgató

Sok szerencsét, kitartást és jó munkát kívánunk az Anima Társaságnak, kívánjuk, hogy élőben tudják megmutatni az egész világnak a felvidéki magyarság sokszínű kultúráját.«


Négy éve az alábbi körkérdést rögzítettük Televíziónkról:

Köszönjük minden volt és jelenlegi munkatársunk odaadó munkáját, segítségét, áldozatát; köszönjük kedves Nézőinknek, hogy velünk vannak, biztatnak, támogatnak.
Mindnyájunknak boldog születésnapot!

További hasonló témájú videók