Lőrincz Zsuzsa 65

Szeretettel köszöntjük születésnapján Lőrincz Zsuzsa grafikust, illusztrátort. Szülővárosában, Pozsonyban érettségizett. 1970-ben és 1972-ben részt vett a Szőnyi István Nyári Szabadiskolán Zebegényben, amely nagymértékben meghatározta művészeti orientálódását

1979–1985 között a prágai Képzőművészeti Akadémián tanult. Bár rövid ideig élt Csallóköz térségében, ez az időszak mégis mélyen meghatározta a további kifejezésmódját. Ekkor ismerkedett meg a helyi mese- és mondavilággal, amelynek tematikája egész ciklust képez munkásságában. 
    Korai korszakát elsősorban grafikai munkák jellemzik. Munkásságát végigkíséri a háromdimenziós ábrázolás, gyakran különböző anyagok ötvözésével alkot: papír, drót és fa kombinációjából születnek meg művei. Lírai ábrázolású munkái a megélt eseményekből, illetve a költészetből inspirálódnak.
    Művészeti pályafutása alatt egyéni szimbólumrendszert alakított ki, amelyben utal a föld és a teremtett világ mély tiszteletére, de kiemelkedő szereppel bír munkásságában a szakralitás is, amelyet a keresztény motívumok sajátos megjelenítésén túl beépít a férfi-nő kapcsolat ábrázolásába is.
    Lőrincz Zsuzsa jelenleg Prágában él, tanárként dolgozik egy prágai művészeti középiskolában. Rendszeresen részt vesz magyarországi, határon túli és külföldi, egyéni és csoportos kiállításokon, valamint a szentendrei szobrászati biennálékon. Alapító tagja a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak, a Concordiának (Csehországban élő magyar képzőművészek szövetsége). Tagja a Pozsonyi Műtermek szabad művészeti társulásnak, az Asztal Társaság Képzőművész Csoportnak és többszörös nyertese az Arany Kalapács kőfaragó díjnak.

____________________

Lőrincz Zsuzsa kiállítása Pozsonyban, 2014:

További hasonló témájú videók