Kazimir Károly (1928–1999)

90 éve született Kazimir Károly Kossuth- és Jászai-díjas érdemes és kiváló művész-rendező, színházigazgató, főiskolai tanár.

1928-ban született szegény családban Budapesten, a VII. kerületi „Csikágóban”, iskolába a Nefelejcs utcai apácákhoz járt. 

Már gyerekként vonzotta a színház varázslatos világa: bejárt az Erzsébetvárosi Színházba, kannából ivóvizet kínált a nézőknek, s a színészek kifutója lett. A II. világháború után Szegedre utazott, elvégezte Lehotay Árpád színiiskoláját és három éven át színészkedett különböző vidéki társulatoknál. Jelentkezett a színművészeti főiskolára, de ott – noha nem ez volt eredeti szándéka – már rendezést tanult. 1953-ban végzett, és a Nemzeti Színház rendezője lett. Később kinevezték a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójává, fél év múlva a már a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője, majd 1957-től a fővárosi Petőfi, 1958-tól a Vígszínház rendezője volt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zmI1V0kSpTk&t=1699s

Örkény István: Tóték • A Budapesti Thália Színház előadása • Rendező : Kazimir Károly • Díszlettervező: Rajkai György érdemes művész • Jelmeztervező : Rajkai György • Zenéjét összeállította: Prokópius Imre

• Szereplők:

  • Az őrnagy: HARSÁNYI GÁBOR
  • Tót: NAGY ATTILA
  • Tótné: PÉCSI ILDIKÓ m. v.
  • Ágika: JANI ILDIKÓ
  • A postás: SZABÓ GYULA
  • Tomaji plébános: GYÖRGY LÁSZLÓ
  • Cypriani professzor: INKE LÁSZLÓ érdemes művész
  • Gizi Gézáné, egy rossz hírű nő: SÁFÁR ANIKÓ/Lengyel Erzsi
  • Lőrincke, szomszéd: FELLEGI ISTVÁN
  • Az elegáns őrnagy: KOLLÁR BÉLA
  • Inas: S. TÓTH JÓZSEF

 

https://www.youtube.com/watch?v=YMjNelCrxTc&t=15s

___________________

1961-ben lett a Thália Színház főrendezője, munkássága három évtizeden át meghatározta e társulat arculatát. 1972-től 1991-ig igazgatta is a Paulay Ede utcából a Nagymező utcába költözött színházat. Nevéhez fűződik az 1958-ban megalapított és 34 évig működő nyári Körszínház, valamint 1965 és 1992 között fennálló Thália Stúdió beindítása és irányítása. Rendezett klasszikusokat: Arisztophanészt, Shakespeare-t, Racine-t; a „haladó nyugati” drámairodalomból műsorra tűzte Beckettet, Frischt, Hochhuthot; de az új magyar színműveknek is kiemelt helyet biztosított: Fejes Endre – Rozsdatemető, Örkény István – Tóték. (Kazimir érdeme, hogy Örkény színdarabot írt Tóték című kisregényéből.)

A magyar dráma bemutatása nála tudatos program volt: az 1976-1977-es évadban például csak magyar premierekre került sor. De olyan előadások színpadra állítása is a nevéhez fűződik, mint például Osztrovszkij Vihar, Brecht Állítsátok meg Arturo Uit, Thomas Mann Mario és a varázsló, valamint Bulgakov A Mester és Margarita című műve. Egy idő után figyelme az európai színházi értékekről a világirodalom nagy mítoszai felé fordult, drámák helyett epikus alkotásokat, regényadaptációkat mutatott be. Színházi ismeretterjesztésre vállalkozott, amikor – főként a városligeti Körszínházban – megrendezte a Kalevalát, a Rámajánát, a Gilgamest, az Énekek énekét, a Karagözt.
Olyanokkal ismertette meg az ősi eposzokat, akik különben egy sort sem olvastak volna belőlük. Úgy érezte, hogy a magyar színjátszásnak akkor tud a legtöbbet használni, ha kitekintést ad Európából, hogy európaiak lehessünk. Nem törődött azzal, hogy egzotikus darabjai miatt rajta köszörülték nyelvüket a humoristák, ő fontosnak tartotta, amit csinál, küldetéstudata volt. Nem figyelt a „mellékesre”, a lényeget akarta megragadni. A társadalomban aktív, politizáló, moralizáló színházat csinált hosszú ideig kitűnően. Megszerzett színházának egy relatív mozgásteret, amelyet felelősségteljesen, tehetségesen használt ki. Aztán az 1980-as évek végén gazdasági okokból kénytelen volt engedni a divatnak, a zenés produkciók bemutatásának.

Beengedte a polgári színház képviselőit is a Tháliába, noha egész addigi életműve annak igazolása, hogy van a színházművészetnek más alternatívája is. 1991-ben egészségi állapotára hivatkozva lemondott a Thália Színház vezetéséről. Abbahagyta a rendezést is, a határon túli magyar nyelvű színházak fiataljaival foglalkozott. Felesége, a népszerű tévébemondó, Takács Mária halála (1997) után már csak kislányának szentelte életét. Operált szíve 1999. december 10-én szűnt meg dobogni.

Kazimir Károly 1959-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, melynek 1987-től 1990-ig rektora volt. A Magyar Színházművészeti Szövetség főtitkári tisztét 1963 és 1980 között töltötte be. Jászai Mari-díjat kapott 1956-ban és 1962-ben, a Kossuth-díjat 1965-ben, az Érdemes Művész kitüntetést 1970-ben, a Kiváló Művész elismerést pedig 1978-ban kapta meg. Maradandót alkotott színházesztétikai műveivel is, többek közt az 1968-ban született Petőfi a Körszínházban, az 1972-ben írt A népművelő színház, az 1987-es És mi lesz a színházzal?, továbbá az 1998-ban írt Thália örök című munkájával.

https://www.youtube.com/watch?v=8KY9myVAskM

Latinovits Zoltán egyetlen fennmaradt színpadi alakítása. Thomas Mann – Mario és a varázsló magyar színházi felvétel, 40:30 (16) rendező: Kazimir Károly dramaturg: Kazimir Károly fordító: Kerényi Grácia jelmez: Láng Rudolf szereplők: Somogyvári Rudolf (Szerző) Latinovits Zoltán (Cipolla lovag) Kozák András (Mario) Komlós Juci (Angiolieriné) Joós László (Pamutinges fiatalember) Tándor Lajos (Büszke római) Buss Gyula (Ezredes) Kautzky József (Elegáns úr)

https://www.youtube.com/watch?v=CA1LipNtxas

Bánk bán

Magyar színházi közvetítés, 1980

Rendező: Kazimir Károly Szereplők: Kozák András, Jani Ildikó, Drahota Andrea, Inke László, Nagy Attila,Benkő Péter, Szabó Gyula, Mécs Károly, Sáfár Anikó, Dimulász Miklós, György László, Kollár Béla, Tándor Lajos, Juhász Tóth Frigyes,Mikó István