Az iskolaügy kifeküdt, a sztrájk folytatódik

Aktuálne.sk/Katarína FilováAz iskolaügy kifeküdt. Halott. Elsiratták a jövőt a feketébe öltözött tanárok, diákok és szülők. A szakadó eső és a nagy szél ellenére – mert valamiért mindig pont tüntetéskor zuhog! – elvitték a koporsót a vállukon egészen a Szabadság térig.

A tiltakozók a Képzőművészeti Főiskola előtt gyülekeztek a Hviezdoslav téren. Az arrajárók is kondoleálhattak a koporsónál, amely mellett önkéntes diákok álltak díszőrségben.

A VIZIA21 videója

Azután elindult a menet az Óvároson keresztül, koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel. A szervezők fekete szalagokat osztogattak. A gyászt a fúvószene és a hat diák vállán araszoló koporsó nyomatékosította. A gyászszertartást Robo Roth színművész vezette.

„Ma kísérjük utolsó útjára iskolaügyünket. Hősies küzdelemben maradt alul – mondta. – Azért vagyunk ma itt, hogy kellő méltósággal távozhasson azon az alagúton, amelynek a végén vélhetően a sötétség várja.”

(Alagút = tunel, a nagy állami és államközeli lenyúlások szinonimája a szlovák nyelvben.)

„Ma nem csupán az iskolaügyet, hanem egyben azokat az okokat is eltemetjük, amelyek a halálát előidézték. A mellőzést, ignoranciát, kiéheztetést – mindazon magatartást, amely elvezetett ehhez az állapothoz – hangsúlyozta. – Lehet, hogy az is hozzájárult, hogy hallgattunk és csupán szemléltük az eseményeket. Ott, ahol meghal valami, születhet valami új – az iskolaügy halálával haljanak meg azok a módszerek is, amelyek ide juttatták.”

 

A sztrájkstafétát február 15-én vették át a felsőoktatási intézmények az alap- és középiskoláktól és óvodáktól. Jelenleg 20 felsőoktatási intézmény és azok 573 dolgozója áll sztrájkban. A támogatók listáját az ISU adatai alapján 10 580 ember írta alá.

A sztrájk folytatódik:

A diákok szimbolikus ellenállása (Päť minút po dvanástej) mindennap 10 percre megszakítja a tanítást.
A következő demonstrációra szerdán kerül sor az Eperjesi Egyetem előtt.
Csütörtökön tartják Pozsonyban a Novohradská utcai iskolában a tanári, szülői, felsőoktatási és diákszervezetek képviselőinek országos nagygyűlését

E hét péntekjén már harmadszor nem küldik a szülők iskolába a gyerekeket. Hangsúlyozzák, hogy nem az oktatás rovására történik mindez. A tanulók Pozsonyban például változatos és kreatív ingyen programokon vehetnek részt az egyetemek és főiskolák oktatóinak szervezésében a Komenský Egyetemen, a Képzőművészeti Főiskolán vagy a Színművészetin.

Az Aktuálne.sk videója
Fotó: Aktuálne.sk/Katarína Filová

További hasonló témájú videók