Felolvassák Kányádit – olvasómaraton ma!

Kányádi Sándor Fotó © Barcsa IstvánAz olvasást, az olvasás örömét, az egyetemes értékek szeretetét szeretnék népszerűsíteni a hetedik alkalommal sorra kerülő olvasómaratonnal. Február 17-én szerte a világon Kányádi Sándor műveiből olvasnak fel.

Szakady Katalin: Tanítványom, Róth Előd szaval (Nyíregyháza, Vécsey Károly Általános Iskola, első osztályos kisdiák, 2009). A felvételt hálásan köszönöm Orosz Józsefné Adrienne Kollégámnak!

• Az olvasómaratont 2009-ben szervezték meg először László Judit ötlete nyomán. Az első évben a Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Ház közös szervezésében Benedek Elek mesemaratonként hirdették meg, akkor hat udvarhelyszéki településről közel 1700-an kapcsolódtak be. A következő években Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza és Móricz Zsigmond műveiből olvastak fel, egyre többen bekapcsolódva a rendezvénybe. „Azt hiszem, annak idején még László Judit sem sejtette, hogy ilyen hatalmas rendezvénnyé növi ki magát ez. Ahogy ő mondta, egy nagyon pici magot elvetett és ebből kinőtt egy hatalmas égig érő fa, ami minden évben új ágat hajt, és szeretnénk, ha ez így folytatódna idén is” – mondta Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa.

A csíkszeredai könyvtár 2012-ben kapcsolódott be először a rendezvénybe, tavaly vette át a főszervezést. „Hargita Megye Tanácsával együttműködésben szervezzük meg ezt az eseményt, amely most már nagy méreteket öltött, országhatárokon átível, és évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Reméljük, hogy idén is sikerül minél több érdeklődőt vonzani szerte a világból” – osztotta meg velünk a könyvtáros. 

A szerzőt kiválasztásánál, akinek műveiből az adott évben felolvasnak, szempont, hogy a magyar irodalom jelentős, kiemelkedő alakja legyen. „Általában olyat választunk, akinek születési, elhalálozási kerek évfordulója van, de ez sem kötelező, a lényeg, hogy mindenhol, ahol magyarul olvasnak, ismert legyen a neve. Úgy gondoltuk, hogy mivel Kányádi Székelyföldön született, közel áll hozzánk, ugyanakkor az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő kortárs személyisége. Olyan, akit mindenhol ismernek és szeretnek, és minden korosztály talál az ő verseiben, meséiben olyat, ami közel áll hozzá és szívesen felolvassák” – mutatott rá Kelemen Katalin.

Újdonság az idei rendezvényen, hogy nemcsak magyarul lehet olvasni, hanem mindazon nyelveken, amelyekre a Kányádi-műveket lefordították. A felolvasás fő helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, délelőtt 10 órától kezdődik és este 8 órakor ér véget.

Ez idáig nyolcezer fő fölött van már a jelentkezők száma, elsőként Maroshévízről jelentették be részvételi szándékukat. Érkezett már jelentkezés Maros és Kolozs megyéből is, valamint a határon túlról. Jelentkezni szinte az „utolsó percig lehet” a felolvasomaraton@gmail.com címen, jelezve a helyi kapcsolattartó nevét, e-mail címét, telefonszámát, az intézmény postacímét, a felolvasó diákok és tanárok számát. További információk Török Edittől a 0753–073489-es telefonszámon, illetve a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján és a rendezvény Facebook-oldalán: Kányádi Sándor felolvasómaraton 2015 találhatók.

(Forrás: Székelyhon.ro; Fotó © Barcsa István)