A kisiskolák sírásóinak elvittük a koporsót (frissítve)

Tüntetés a kisikolák megszüntetése ellen

A ma délután Pozsonyban a Szlovák Parlament előtt  zajló tüntetés résztvevői egy koporsót vittek a parlament elé – jelezve, hogy a képviselők eltemetni készülnek a kisiskolákat, és ezzel a régiók jövőjét. 



A tömegdemonstráció a törvénymódosításról szóló szavazás előtti percekben zajlott. A minimális diáklétszámokra vonatkozó kvóták módosítása és utána a finanszírozási szabályok megváltoztatása hosszú évekre tönkreteszi és a megszűnés határára sodorja a kisiskolákat. Éppen azokat az intézményeket, melyek most még az egyébként is nehéz helyzetű régiókban valamelyest megkönnyítik a helyi diákok és családok életét. A kisiskolák megszűnésének nem szabad megtörténnie!

A felszólalásokat rögzítettük, feldolgozásuk és közzétételük folyamatban van.

Délután háromtól négy óráig tüntettek a magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok képviselői a szlovákiai parlamentnél a kisiskolák megvédése kapcsán. A demonstráció jelképesen egy koporsó elhelyezésével zárult le a törvényhozás épülete előtt.

Az eseményre, melyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Csemadok, valamint a Híd és az MKP közös erővel szervezett meg, a becslések szerint három-négyszáz személy látogatott el, többen transzparensekkel és buszokkal érkeztek. Az akciót a kisiskolák megvédése érdekében hívták össze, méghozzá annak kapcsán, hogy az oktatási minisztérium 245/2008-as számú, szerda délután tárgyalt törvénymódosítása értelmében megváltoznak a kisiskolák osztálylétszámára vonatkozó előírások. Ez az intézkedés a finanszírozási szabályok módosításával együtt már rövid távon is a megszűnés szélére sodor több iskolát, hosszú távon pedig akár teljesen le is építheti a régiókat.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a demonstráción kijelentette, veszélyben van a kisiskolák léte. Pék rámutatott, a kormány nem fektet be elegendő pénzt az iskolaügybe. Elmondta, egyetért azzal, hogy hatékonyan kell finanszírozni az iskolákat, de az oktatási tárca tervezete egyáltalán nem veszi figyelembe az intézmények jellegzetességeit. A törvénymódosítás azokban a régiókban okozza a legnagyobb problémákat, ahol szlovák és magyar iskolák is működnek.

Érsek Árpád (Híd) arra mutatott rá, hogy az iskolák központi szerepet játszanak a községek életében, a Híd pedig nem fogja megszavazni a tervezetet más ellenzéki pártokkal egyetemben. Elmondása szerint nem jelent spórolást a kisiskolák megszüntetése, hiszen az utaztatásra is sok pénzt kell fordítani és nincsen felmérve sem az intézkedés hatása.

A. Szabó László (MKP) szimbolikusan is az iskolákat búcsúztatta beszédében, utalva arra, hogy a parlament eltemetheti az intézményeket. A hóhér és a sírásó egy személyben, aki az iskolaügyi miniszter, luxusnak tartja azokat, amit Szlovákia nem engedhet meg – fejtette ki. A politikus rámutatott, a kisiskolák kérdését nem csak gazdasági szempontból kell megítélni. Helyrehozhatatlan károkat okoz az iskolaügy a reformmal – jelentette ki A. Szabó.

Ondrej Dostál polgári aktivista szintén beszédet mondott a rendezvényen. Feszes felszólalásában kifejtette, kijelentette, hogy a nyelvhasználat fontos alapjog, s a kisebbségek tolerálása is nagyon fontos.

Az utolsó felszólalás Martin Poliačik (SaS) nevéhez kötődik, aki spontán nyilvánult meg a rendezvényen. A liberális képviselő arra mutatott rá, hogy a kisiskolák megtartásának ügye túlnyúlik a nemzetiségeken, s az új szabályok az alternatív oktatást és intézményeket is veszélybe sodorhatják.

Az akció végén a kisiskolák koporsóját a diákszervezetek vezetői a parlament elé vitték, hogy a képviselők – ha tényleg ezt akarják – a szavazással beleverjék az utolsó szöget. Az érintetteket a rendőrök igazoltatták, de komolyabb nézeteltérésre nem került sor, eközben a pódiumnál felsorolták a megszűnés által fenyegetett települések neveit.

További hasonló témájú videók