Fekete hétfő Pozsonyban is a nők jogai mellett

poland-mediumOktóber 3-án, hétfőn több ezres, feketébe öltözött tömeg tüntetett Varsóban a parlament előtt, hogy tiltakozzanak egy törvényjavaslat ellen, amely teljesen betiltotta volna a művi terhességmegszakítást az országban.

Lengyelországban már így is Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye van hatályban. A tüntetésen felszólalók szerint a teljes tiltás, amely nemi erőszak áldozataira, életveszélyben lévő anyákra, illetve életképtelen magzatot váró nőkre is vonatkozna, barbár lépés lenne. 

A hétfői gyászruhás tüntetéseken Lengyelországban rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte mintegy 143 ilyen tiltakozást tartottak. Poznańban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznańi rendőrök közül öten megsérültek. Hét tüntetőt emiatt őrizetbe vettek.

A törvényjavaslat ellen 50 lengyel város mellett Európa, Kanada és az USA 60 fővárosában is támogató tüntetésekkel tiltakoztak a jogvédők. 

Keddi nyilatkozatában Beata Szydlo lengyel kormányfő azt mondta: „A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra.”

Friss hír: A lengyel parlament nagy többséggel leszavazta a törvénymódosítást. A most visszadobott javaslat szerint a nőknek akkor is ki kellett volna hordaniuk magzatukat, ha nem egészséges, ha veszélyezteti az anya életét, sőt akkor is, ha erőszakban fogant. Ez a mostani parlamenti szavazás a konzervatív kurzus első komolyabb kudarca Lengyelországban.

A pozsonyi tiltakozás a Lengyel Intézet előtt zajlott a Dana Vitálošová vezette Feminist.fyi magazin szervezésében. A megmozduláson tíz lengyel diáklány is részt vett, a „Wspieramy polskie kobiety!” (Támogatjuk a lengyel nőket!) skandálását megköszönték. A résztvevők között akadtak spontán felszólalók is (felvételünkön). A bevezetőben elhangzott, hogy azért is fontos kiállni a nők jogaiért az abortusztörvények szigorítására tett kísérletek kapcsán, mert idehaza sem egyértelmű a helyzet, a hazai törvény is tartalmaz számos olyan megszorítást, amelyek az európai uniós ajánlások ellenében erősen manipulatívak.

Fotó: A varsói tüntetés

 

További hasonló témájú videók