A lét elviselhetetlen könnyűsége • Milan Kundera emlékére

Milan Kundera
Készítette: Elisa Cabot – CC BY-SA 3.0,

95 éve született Milan Kundera, 1993-tól már csak francia nyelven publikáló világhírű cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista.

Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszásságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot. A regény ifjú hőse, Ludvík Jahn tréfából egy képeslapot küld kedvesének, melyen többek közt Trockijt élteti. Csehszlovákia ortodox pártvezetése azonban nem ismerte a tréfát: Ludvikot kizárták a pártból, kirúgták az egyetemről, karrierje derékba tört. Regényével Kundera hatalmas botrányt kavart, és a párt tett is róla, hogy a Tréfa eltűnjön a könyvesboltok és a könyvtárak polcairól.

Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, és általában eltiltották a tanítástól. Természetesen nem is publikálhatott.

A Milan Kundera Tréfa (Žert) című művének alapján a megszállást követően készült sikeres cseh film részlete (rendezte Jaromil Jireš, 1968).

Kapcsolódó:

Milan Kundera párizsi magánya

Róla szóló írások, tanulmányok, műveinek magyar kiadásai

Új regénye 2014-ben jelent meg francia nyelven, magyarul is olvasható A jelentéktelenség ünnepe címmel. (Szép nyári délelőtt Párizsban. Alain jár-kel, és a nők köldökét bámulja. Ilyen most a divat: csípőnadrág, haspóló. Tetszik ez Alainnek, de zavarja is. Mi lesz ebből? Hová vezet az, ha egy kultúrában már nem a női comb vagy mell, hanem a nők köldöke kerül a vágy centrumába?
Ez a nagyon is komolyan veendő komédia mintegy összefoglalja és megkoronázza a kunderai életművet. Alainék életének megtévesztő jelentéktelensége, a mindennapjaikat átható pitiáner hazugságok és ócska tréfák, mélységesen személyes, mégis egyetemes problémáik igencsak kunderásan szürreális, játékosan élvezetes sztálinizmus-szatírával párosulva jelenítődnek meg. És nincs mit csodálni, ha egyszer csak Sztálin hahotája visszhangzik már a Luxembourg-kertben.)
Címvideó: Rohonyi Iván videója • Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

További hasonló témájú videók