ÖRÖKLÉT: Tordy Géza

Tordy Géza (forrás: MMA)

Március 30-án, 85 évesen elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Karaktere romantikus és modern hősök megformálásban egyaránt jól érvényesült. Játékában jól érzékelhető a figurák belső feszültsége, a közvetlen érzelmi töltet, az indulatok olykor vad szenvedélye.

Bár felvették a Színművészeti Főiskolára, 1956-ban nem indítottak osztályt, így főiskolát nem végzett. Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, ahol akkoriban Zách János volt az igazgató, a színházban Németh Antal dolgozott rendezőként. 1957-ben két évre Szegedre szerződött, ahol olyan színészek mellett játszott, mint Kátay Endre, Kovács János, Lakky József vagy Domján Edit. Versényi Ida, Komor István és Horvai István rendezéseiben dolgozott a két esztendőben.

1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett. 1963–1967 között a Madách Színház társulatához tartozott. 1967-ben visszatért a Vígszínházba. 1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-től 1995-ig a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője volt.

1995 és 2012 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezőjeként működött.

1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2008 júniusában a grémium választása alapján – az elhunyt Raksányi Gellért helyére – megkapta a Nemzet Színésze címet.

Szakmai pályáján legfontosabb mesterének Várkonyi Zoltánt tartotta, akivel a Vígszínházban és filmen dolgozott hosszú évekig.

Fent: Iszonyatosan megy az idő – Portréfilm Tordy Géza színművészről (előzetes) • Tordy Géza neve a filmekben vált ismertté, karaktere romantikus és modern hősök megformálásban vált népszerűvé. Örök szimbólum ő emberségről, életről, szenvedélyességről, tehetségről, művészetről, és tisztességről.

Rendező: Balogh Zsolt • Operatőr: Csukás Sándor (2020)

Forrás: Kisfecske Retró- és humorcsatorna