Milan Kundera születésnapjára

Milan KunderaMilan Kundera (1929. április 1.) 1993-tól már csak francia nyelven publikáló cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista.

Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszásságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot. A regény ifjú hőse, Ludvík Jahn tréfából egy képeslapot küld kedvesének, melyen többek közt Trockijt élteti. Csehszlovákia ortodox pártvezetése azonban nem ismerte a tréfát: Ludvikot kizárták a pártból, kirúgták az egyetemről, karrierje derékba tört. Regényével Kundera hatalmas botrányt kavart, és a párt tett is róla, hogy a Tréfa eltűnjön a könyvesboltok és a könyvtárak polcairól.

Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, és általában eltiltották a tanítástól. Természetesen nem is publikálhatott.

A Milan Kundera Tréfa (Žert) című művének alapján a megszállást követően készült sikeres cseh film részlete (rendezte Jaromil Jireš, 1968).


Milan Kundera párizsi magánya címmel tavaly írt róla az Új Szó.

Róla szóló írások, tanulmányok, műveinek magyar kiadásai 

Új regénye tavaly jelent meg francia nyelven, idén áprilistól pedig már magyarul is olvasható lesz A jelentéktelenség ünnepe címmel.

További hasonló témájú videók