Tommy Ramone, a rock & roll magyar halhatatlanja

Tommy Erdélyi 2008-ban (Wikipédia)

75 éves lenne Tommy Ramone (Erdélyi Tamás) magyar származású amerikai zenész és producer. Négy évig volt az egyik legnevesebb punkrock együttes, a Ramones tagja.

1952. január 29-én született Budapesten. Az egyetlen magyar származású zenész eddig, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé (Rock and Roll Hall of Fame).

A Ramonest a világ első igazi punkzenekaraként tiszteli a rockzenetörténet. New York Queens városrészében alapította négy egykori középiskolai barát, Jeffrey Ross Hyman énekes, Douglas Glenn Colvin basszusgitáros, John William Cummins gitáros és Erdélyi Tamás dobos, aki hétévesen, az 1956-os forradalom idején hagyta el szüleivel Magyarországot.

Annak ellenére, hogy kereskedelmileg nem voltak túl sikeresek, a Ramones alapvető hatása volt a későbbi punkzenekarokra az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

A zenekar minden egyes tagja felvette a Ramone vezetéknevet a művésznevükhöz.

Tommy 1974 és 1978 között töltötte be a dobos szerepét, ő játszik az első három lemezen, amelyeknek a producere is ő volt: ’Ramones’, ’Leave Home’, Rocket To Russia’, illetve az ’It’s Alive’ élő felvételeket tartalmazó lemezen is ő hallható. 1978-ban Marky Ramone vette át a helyét, de a negyedik, ’Road To Ruin’ című album háttérmunkálataiban továbbra is közreműködött. 1984-ben még egyszer visszatért a banda nyolcadik albumának, a ’Too Tough To Die’ producereként.

A zenekar tiszteletére Queensben utcát neveztek el róluk, Erdélyi Tamás nevét pedig szülőháza falán, Lipótvárosban emléktábla őrzi.