SpaceX STARSHIP tesztindítás – 2. nekifutás

Meghatározták az új időpontot, amikor több éves fejlesztés után elindulhat első útjára a SpaceX újgenerációs nehézrakétája a Starship.

A teljes Starship/Super Heavy rakétarendszer már pár napja készen áll, hogy elindulhasson a világűr felé!

A jelenlegi teszt fő célja, hogy a Starship el tudja hagynia egyben az indítóállást. Az egész rendszer, ebben a formában még soha sem volt letesztelve, ráadásul az első fokozatot, a Super Heavy rakéta még nem hajtott végre semmilyen repülési tesztet!

Musk már a hétfői első indítási kísérlet előtt is csillapította az indulatokat, és alapvetően azt mondta, hogy minden repülés sikeres lesz. A lényeg, hogy elegendő adatot gyűjtsenek, amit a későbbi repülésekhez fel lehet használni. Márpedig a hétfői meghiúsult indítási kísérlet során rengeteg információt gyűjtöttek.

A gépnek körülbelül egy órás indítási ablaka volt. Az emelkedés során összesen hat hajtómű mondta fel a szolgálatot, de a rakéta eljutott a Max-Q-ig, azaz a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri rétegig, majd egészen 39 km-es magasságra jutott. Néhány perccel az indítás után, a Starship leválasztásával kapcsolatos problémák miatt az egész test körülbelül 40 kilométeres magasságból ereszkedni kezdett.  Végül a SpaceX aktiválta a vészmegszakító robbanórendszert, és a nyílt víz felett, biztonságos magasságban megsemmisítette a járművet. 

Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy pár hónap múlva repülhet a második Starship. 

Indítás ideje, helye: 2023. április 20., Starbase Orbital Launch Mount, Texas, USA

A SpaceX élő közvetítése  14:45-kor indul.

Küldetésprofil

 

További hasonló témájú videók