A „Hatalom” (Moc) már a mozikban

A film egy képkockája

Februárban volt a világpremierje Prikler Mátyás Moc (Hatalom/Power) című filmjének a rangos rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon (IFFR).

A szlovák–magyar–cseh koprodukcióban készült Hatalom egy képzeletbeli Kelet-Európában játszódó krimi. Egy uniós biztosi helyre pályázó szlovák miniszter (Jan Kačer) halálos kimenetelű vadászbalesetbe keveredik. Az ügy miatt összefonódik a sorsa a magánéleti problémákkal küszködő, nyugdíj előtt álló egykori  titkosszolgálati ügynökkel (Hajdu Szabolcs), aki szintén az igazságot keresi.

A Hatalom az MPhilms és a Proton Cinema részvételével készül, magyar koproducere Petrányi Viktória, továbbá a Szlovák Rádió és Televízió és a cseh Negativ.

Az eredeti forgatókönyv társszerzője Marek Leščák, aki hosszú ideje dolgozik együtt Prikler Mátyással. Operatőre a magyar Pálos Gergely, aki többször dolgozott együtt a híres svéd rendezővel, Roy Anderssonnal. A főbb szerepekben Hajdu Szabolcs és Jan Kačer kiemelkedő alakítása mellett Kormos Mihályt, Mokos Attilát, Bandor Évát, Mária Zaujecovát, Lucia Kašovát, Miroslav Krobotot, Ingrid Timkovát és Jana Oľhovát láthatja a közönség.

Prikler Mátyás szlovákiai magyar alkotó a pozsonyi filmművészeti egyetemen végzett, diplomafilmje a Köszönöm, jól című dokudráma volt, mellyel meghívást nyert a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjába 2010-ben. A Hatalom című filmtervvel Prikler korábban sikerrel szerepelt a cannes-i Producers Network szakmai fórumon is.

A szlovákiai közönség 2023. április 20-ától láthatja a filmet a Filmtopia forgalmazásában.

 

További hasonló témájú videók