Független magyar filmek a Velencei Filmfesztiválon

Velencei Nemzetközi Filmfesztivál A jubileumi, nyolcvanadik Velencei Nemzetközi Filmfesztivál augusztus 30-án nyitotta meg kapuit és szeptember 9-ig tart. Két magyar filmet is láthat majd a közönség, az egyiket a Szlovák Audiovizuális Alap támogatából sikerült elkészíteni.

A színészsztrájk miatt szerencsére csak egy film, a Challengers esett ki a tervezett programból, mivel Zendaya, a produkció sztárja nem vehetett volna részt a film promóciójában, és ezért inkább tavaszra halasztották a bemutatóját.

A velencei filmfesztivál hivatalos programján belül, a Horizons szekciójába válogatták be Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét. A Horizons szekció a velencei filmfesztivál azon versenyprogramja, amely a legfrissebb stílusjegyekkel bíró alkotásoknak szól, külön tekintettel a bemutatkozó filmekre.

A Magyarázat mindenre a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének harmadik nagyjátékfilmje, és egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor.

A Magyarázat mindenre a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával, közvetlen magyar állami támogatás nélkül. A film tervek szerint 2023. október 5-én kerül a magyar mozikba, de a hazai nézők már szeptemberben megnézhetik közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítéseken.

A velencei Biennale College Cinema szekcióban mutatják be Vermes Dorka Árni című első nagyjátékfilmjét, aminek a gyártását a Biennale finanszírozta.

,,Egy vidéken turnézó utazó cirkuszról szól, amit egy család vezet, és abban van egy fiatal fiú, aki a falvakról falvakra járás közben próbál magának élhetőbb körülményeket teremteni” – nyilatkozta róla korábban a rendező.

A film címszerepét Turi Péter, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja, a további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható. A film forgatókönyvét a rendező mellett Dobány Péter és Al-Farman Petra jegyzik. A film operatőre Lehr-Juhász Péter, vágója Kántor Dávid, producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere Tarr Béla. Az alkotás a Proton Cinema gyártásában készült.

Az idei díj nyerteseit szeptember 9-én, a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Fent: Előzetes a „Magyarázat mindenre” című filmhez

Műsorra tűzik számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is.

A Netflixnek három filmjét is bemutatják: David Fincher The Killer című thrillerét Michael Fassbender főszereplésével, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről készült Maestro című életrajzi filmjét, és a chilei Pablo Larrain El Conde című allegorikus alkotását, amely Augusto Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja.

A versenyprogram fődíjáért, az Arany Oroszlánért Ava DuVernay Origin és Sofia Coppola Priscilla című filmje is küzd Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámájával, amelynek főszerepét Adam Driver alakítja. A mezőnyben szerepel még Michel Franco mexikói rendező Memory című filmje Jessica Chastainnel és Peter Sarsgaarddal, valamint a Vezess helyettem japán rendezőjének, Hamagucsi Rjuszukénak új filmje, az Evil Does Not Exist, és a görög Jorgosz Lanthimosz Poor Things című szürrealista sci-fi románca Emma Stone-nal és Mark Ruffalóval.

A versenybe a szervezők hat olasz alkotást is beválogattak, ezek közül az Edoardo De Angelis rendezésében készült Comandante című háborúellenes eposz, amelyben Pierfrancesco Favino alakít tengerésztisztet a második világháborúban, a fesztivál nyitófilmjeként vetítik.

Franciaországból Luc Besson Dogman, Bertrand Bonello The Beast és Stéphane Brizé Hors Saison című filmje indul az Arany Oroszlánért.

Két lengyel film, Agniszka Holland The Green Border című alkotása, valamint Malgorzata Szumowska és Michal Englert Woman of című filmje is a versenyprogramban szerepel, továbbá a dán Nikolaj Arcel The Promised Land című történelmi produkciója Mads Mikkelsennel, és a belga rendező, Fien Troch Holly című drámája. A nemzetközi zsűrit Damien Chazelle vezeti.

További hasonló témájú videók