Felejthetetlen filmeket köszönhetünk neki

Walter Mirisch az 1983-as Oscar-szoborral

101 éves korában, február 24-én elhunyt az Oscar-díjas Walter Mirisch, a Van, aki forrón szereti és a West Side Story című filmklasszikusok producere.

Producerként és ágazati vezetőként is igazi vizionárius volt, méltatták, megjegyezve, hogy évekig vezette az amerikai filmakadémiát, és volt a testület kormányzója is.

Mirisch 1967-ben a Forró éjszakában című filmért kapta produceri Oscar-díját. A fivérével közösen vezetett produkciós cége, a Mirisch Company pedig olyan további Oscar-díjas filmeket készített, mint A legénylakás vagy a West Side Story.

1973 és 1977 között töltötte be az amerikai filmakadémia elnöki tisztségét, 1978-ban és 1983-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el a testületben végzet munkáját és humanitárius tevékenységét.

Producerként olyan neves rendezőket keresett meg, mint Billy Wilder és Norman Jewison, és teljes művészi szabadságot adott nekik filmjeik megvalósításához.

Produkciós cége dolgozott Blake Edwardsszal, John Sturgesszel, de John Ford, John Huston, William Wyler, George Roy Hill és Hal Ashby filmjeiben is közreműködtek producerként.

Mirisch, aki tinédzserként kezdett dolgozni a mozis üzletágban, lépésről lépésre jutott előre, míg végül a filmiparban kötött ki, és producer lett belőle. Produceri pályafutását olcsó produkciókkal és westernekkel kezdte az 1940-es évek végén. 1957-ben alapította meg saját cégét bátyjával, Marvinnal és féltestvérével, Harolddal.

Az 1950-es és 70-es évek között dolgozott A hét mesterlövész, a Hegedűs a háztetőn, A nagy szökés, A Thomas Crown-ügy és A rózsaszín párduc című filmeken is. Cége 1959-ben készítette a Van, aki forrón szereti című nagysikerű vígjátékot Marilyn Monroe, Jack Lemmon és Tony Curtis főszereplésével.

A Mirisch fivérek a filmek mellett színházi előadások producereként is dolgoztak.