Legjobb főszereplő a nyolcéves Sofía Otero és díjazták a Mimit

Szombat este átadták az idei berlini filmfesztivál díjait, a legjobb filmnek járó díjat az On The Adamant (Sur L’Adamant) című francia dokumentumfilm nyerte, ami egy Párizs közepén, pontosabban a Szajnán található pszichiátriai intézethajóról szól – írja a Telex.hu. (A film előzetese fent.)

A szombat esti gálán a Kristen Stewart amerikai színésznő által vezetett nemzetközi zsűri, illetve az úgynevezett Encounters-kategória zsűrijének díjait jelentették be. 

A legjobb főszereplő a nyolcéves Sofía Otero lett, a 20,000 Species Of Bees (20.000 especies de abejas) című spanyol film főszereplője, aki a fesztivál történetének eddigi legfiatalabb díjazottja.

A szombat este átadott díjak a következők:

Arany Medve, azaz a legjobb film díja: On The Adamant (Nicholas Philibert)

A zsűri nagydíja: Afire (Christian Petzold)

A zsűri különdíja: Bad Living (João Canijo)

A legjobb rendező: Philippe Garrel (The Plough)

A legjobb főszereplő: Sofía Otero (20,000 Species Of Bees)

A legjobb mellékszereplő: Thea Ehre (Till The End Of The Night)

A legjobb forgatókönyv: Music (Angela Schanelec)

Kiemelkedő művészi hozzájárulás: Hélène Louvart, a Disco Boy operatőri munkájáért

A legjobb elsőfilm: The Klezmer Project (Leandro Koch & Paloma Schachmann)

Legjobb dokumentumfilm: The Echo (Tatiana Huezo)

Az Encounters zsűri különdíja: Orlando, My Political Biography (Paul B. Preciado) / Samsara (Lois Patiño) (megosztva)

Az Encounters legjobb rendezése: The Echo (Tatiana Huezo)

Az Encounters legjobb filmje: Here (Bas Devos)

Ezüst Medve a legjobb rövidfilmnek: Dipped in Black (Matthew Thorne/Derik Lynch)

Arany Medve a legjobb rövidfilmnek: Les chenilles (Michel & Noel Keserwany)

A Berlinale valamennyi szekciójában 67 országból 283 alkotást mutattak be, köztük magyar és román alkotásokat is. A Szemem sarkából című magyar animációs rövidfilm már korábban külön említést kapott a fesztivál ifjúsági zsűrijétől, illetve a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) pénteken bejelentett díjazottjai között volt a Forum szekcióban szereplő román Forradalmak között (Între revoluții), Vlad Petri archív felvételekből készült dokumentumfilmje.

A Szlovákiát az alábbi filmek képviselték:  Poznámky z Eremocénu, Umelohmotné nebo (Műanyag égbolt; koprodukcióban) és a Mimi, utóbbi Fira Fornay alkotása, a nemzetközi zsűri Nagydíját hozta el az ifjúsági és gyermekfilmek Generácia Kplus szekciójában.

A szombat esti gálán a Kristen Stewart amerikai színésznő által vezetett nemzetközi zsűri, illetve az úgynevezett Encounters-kategória zsűrijének díjait jelentették be. Az utóbbi kategóriában szerepelt a Műanyag égbolt című magyar animációs film is, de díjat nem kapott. 

Érdekesség, hogy 2021 óta nincsenek nemekre bontva a legjobb színészeknek járó kategóriák. Idén a legjobb mellékszereplő díját egy német transznemű színész, Thea Ehre kapta, a legjobb főszereplő a kilencéves Sofía Otero lett, a 20,000 Species Of Bees (20.000 especies de abejas) című spanyol film főszerepéért.

Ennek a filmnek az előzetese:

További hasonló témájú videók